Partidul actorului de comedie Zelenski a câștigat alegerile în Ucraina

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Partidul noului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a câștigat alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică. Formațiunea politică, denumită „Slujitorul Poporului”, după serialul de comedie care i-a adus celebritatea lui Zelenski, a obținut 44% din voturi, potrivit exit-poll-urilor.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor sondajelor, președintele Ucrainei a ieșit public și le-a promis compatrioților săi sfârșitul războiului din estul țării și intensificarea luptei împotriva corupției.

„Suntem recunoscători poporului ucrainean pentru acest sprijin (…) Nu-i vom dezamăgi pe ucraineni”, a declarat Zelenski la sediul formațiunii sale politice.

Zelenski a anunțat că ar vrea să invite la negocieri, pentru o alianță, partidul vedetei rock Sviatoslav Vakarciuk, care a obținut în jur de 6,3% din voturi.

Președintele Ucrainei a declarat că viitorul prim-ministru al țării trebuie să fie un economist de carieră și relativ un începător în politică.

„Cred că această persoană ar trebui să fie un economist profesionist (…) Chiar doresc ca această persoană să fie una complet independentă, care nu a fost nici prim-ministru, nici preşedinte de parlament, nici conducător al vreunei facţiuni”, a mai declarat Zelenski

Încă trei partide vor intra în parlament, după ce au reușit să depășească pragul de 5%. Este vorba de Platforma Opoziţiei (11,5%), Solidaritatea Europeană – al fostului preşedinte Petro Poroşenko și Patria – al fostului premier Iulia Timocenko (7,6%).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.