Particule toxice descoperite în plămânii și creierul bebelușilor nenăscuți | STUDIU

FOTO: Bokskapet/Pixabay.com
FOTO: Bokskapet/Pixabay.com

O echipă de specialiști de la Universitatea din Abereen, Scoția, și de la Universitatea din Hasselt, Belgia, a făcut public rezultatul unei cercetări care stârnește îngrijorare în lumea medicală. Particule toxice din aerul poluat au fost descoperite, pentru prima dată, în plămânii și creierul copiilor nenăscuți.

Nanoparticulele (particule fine) numite carbon negru, prezente în aerul poluat, au fost studiate de oamenii de ştiinţă în încercarea de a afla dacă acestea pot putea ajunge la făt, potrivit The Independent.

Această descoperire arată că nu doar placenta este expusă la particule periculoase din aerul poluat, ci și fătul încă din primul trimestru de sarcină.

Carbonul negru este un compus negru al funinginii care este eliberat în aer de motoarele maşinilor, centrale pe bază de cărbune şi alte surse care ard combustibili fosili.

Profesorul Paul Fowler de la Universitatea din Aberdeen, care a colaborat la această cercetare, a declarat: „Cu toţii ne-am făcut griji că, în cazul în care nanoparticulele ajung în făt, ar putea să afecteze în mod direct dezvoltarea acestuia în uter. Ceea ce am demonstrat pentru prima dată este că nanoparticulele de carbon negru din aerul poluat nu doar că pătrund în placentă încă din primul şi al doilea trimestru, ci îşi croiesc apoi drum în organele fătului aflat în curs de dezvoltare, inclusiv în ficat şi plămân”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.