Parlamentul italian a votat prelungirea stării de urgență până pe 15 octombrie

italia
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Parlamentul italian a votat, miercuri, prelungirea stării de urgență până pe 15 octombrie. Actuala stare de urgență expiră pe 31 iulie.

Senatul italian a votat primul, marţi seară, autorizarea prelungirii stării de urgenţă, iar apoi deputaţii au dat şi ei undă verde acestei decizii miercuri, în jurul prânzului.

„Din nefericire, pandemia nu s-a terminat complet astăzi, chiar dacă efectele sunt mai controlate şi limitate geografic”, a declarat şeful guvernului, Giuseppe Conte, în faţa deputaţilor.

Prelungirea stării de urgenţă este deci „o alegere inevitabilă, chiar obligatorie, bazată pe reflecţii pur tehnice”, a adăugat Conte, respingând acuzaţiile de „liberticid” aduse de opoziţia de dreapta.

Şeful guvernului italian a ţinut, de asemenea, să sublinieze că prelungirea stării de urgenţă nu înseamnă o nouă izolare a italienilor, după cum au vehiculat unele mesaje postate pe reţelele sociale.

Italia a plătit un tribut greu pandemiei, cu peste 35.000 de morţi şi peste 246.000 de cazuri de contaminare.

Starea de urgenţă serveşte în Italia în principal la facilitarea şi accelerarea luării deciziilor şi măsurilor menite să combată efectele unui seism, inundaţiilor sau altor catastrofe, în cazul de faţă fiind vorba despre pandemia de COVID-19.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.