Parlamentul European i-a pus gând rău shaormei

FOTO: GKat/Pixabay
FOTO: GKat/Pixabay

Comisia Europeană a luat decizia de a permite folosirea fosfaților în bucătăriile fast-food-urilor, esențiali în tratarea cărnii pentru kebab și shaorma. Însă Parlamentul European vrea să blocheze această hotărâre.

Fosfații mențin aromele și umezeala în carnea folosită inclusiv pentru shaorma și kebab. Comisia pentru Sănătate a Parlamentului European a prezentat săptămâna trecută o analiză în care se exprimă îngrijorarea cu privire la fosfații folosiți ca aditivi alimentari.

În Comisia pentru Sănătate s-a respins propunerea Comisiei Europene de a permite fosfații în industria alimentară cu 32 de voturi împotrivă și 22 pentru.

Mai exact, europarlamentarii au contestat decizia CE față de permiterea utilizării acidului fosforic, a difosfaților, trifosfaților și polifosfaților (E 338 – 452) în carnea de kebab și shaorma, indiferent că este vorba de cea de pui, vită sau oaie.

Sesiunea în care se va lua o decizie finală în Parlamentul European va fi între 11 și 14 decembrie, la Strasbourg.

În Uniunea Europeană nu se permite, în general, folosirea aditivilor din fosfați la preparatele din carne, însă s-au făcut mai multe excepții în ultimii ani.

Europarlamentarii din Comisia de Sănătate au prezentat un studiu științific realizat în 2012, care arată o posibilă legătură între acești aditivi și un risc de afecțiuni cardiovasculare crescute.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.