Parlamentul european a salvat șaorma

Propunerea de interzicere a kebabului și șaormei pe motive că ar fi nocive pentru sănătate, din cauza nivelului ridicat de fosfați, a fost respinsă cu o diferență de doar trei voturi.

Se pare că șaorma și kebabul, preparate culinare foarte populare în multe țări din Uniunea Europeană, sunt sigure pentru consum. Parlamentul European a respins propunerea de interzicere a unor aditivi-cheie folosiți în procesarea cărnii folosite la realizarea kebabului.

Restaurantele fast-food folosesc fosfați pentru a menține carnea umedă pe frigăruie. Votul a fost unul foarte strâns, iar kebabul ”a supraviețuit” la limită, diferența făcându-se cu doar trei voturi.

Dacă s-ar fi introdus interzicerea fosfaților, multe preparate din carne, precum kebabul, șaorma sau gyrosul ar fi fost tot mai greu de oferit la scară largă, însă cei care au propus măsura insistă că fosfații folosiți în combinație cu carnea înghețată reprezintă un risc pentru sănătate și provoacă boli cardiovasculare.

Corpul uman are nevoie de fosfați, care sunt prezenți în toate alimentele procesate și coapte, însă niveluri excesive ale acestei substanțe pot fi nocive pentru inimă și ficat.

Cei care doreau interzicerea fosfaților aveau nevoie de o majoritate de cel puțin 376 de voturi, însă au obțint doar 373, cu 272 de voturi împotrivă și 30 de abțineri.

”Am salvat kebabul. Cu plăcere”, au spus reprezentanții grupului parlamentar Creștin Democrat, care susțin că nu există dovezi că fosfații ar dăuna sănătății.

Socialiștii și Verzii doreau interzicerea fosfaților. ”Este o zi tristă pentru drepturile consumatorilor. Am reușit să le călcăm în picioare”, a spus Bart Staes, europarlamentar al Verzilor.

Cei care doreau interzicerea fosfaților au spus că nu era vizată și interzicerea șaormei sau a kebabului, ci forțarea industriei alimentare de a găsi soluții mai sănătoase.

Un studiu care va fi realizat anul viitor de către Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară ar putea reaprinde dezbaterea.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.