Parlamentarii vor să stârpească o buruiană. Ce riscă românii care nu o distrug

Ambrozia provoacă numeroase alergii (Wikimedia Commons)
Ambrozia provoacă numeroase alergii (Wikimedia Commons)

Parlamentarii români au înaintat un proiect de lege care obligă proprietarii de terenuri să combată și să distrugă o buruiană.

Este vorba de Ambrosia aremisiifolia, cunoscută sub numele de ambrozie, iarba de paragină sau floarea pustiei. Motivul: Evitarea răspândirii și instalării vegetației adventive invazive, se precizează în primul articol al legii.

Românii care au ambrozie pe terenurile pe care le dețin și nu o tratează riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 1.500 și 10.000 de lei pentru persoane fizice și 10.000 și 50.000 de lei, în cazul persoanelor juridice.

Planta prosperă pe terenurile nelucrate, fiind un mare consumator de dioxid de carbon. Această buruiană, care provoacă numeroase alergii, din cauza polenului pe care îl produce, a fost trecută pe lista ”speciilor periculoase pentru sănătate” de către Comisia Europeană. România este printre țările europene cu cele mai multe cazuri de alergii sezoniere.

Legea a fost depusă la Senat pentru dezbatere, urmând să fie dezbătută și votată în fiecare Cameră în parte. Inițiatorii legii susțin că există măsuri similare în vigoare în țări ca Ungaria, Germania și Italia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.