Parlamentarii vor putea fi suspendați până la 30 de zile. Ce reguli noi au impus PSD și ALDE

FOTO: cdep.ro
FOTO: cdep.ro

Coaliția PSD-ALDE a modificat regulamentul Camerei Deputaților, interzicând parlamentarilor să vină în Parlament cu mesaje, afișe și să folosească portavocea. Măsura e îndreptată direct împotriva deputaților USR, care, învinși mereu la vot, recurgeau de multe ori la astfel de metode de protest.

Criticii modificărilor spun că este o restricționare a libertății de exprimare a deputaților. Dacă aleșii vor încerca să se folosească alte mijloace, în afară de discursul de la tribuna Parlamentului, pentru a-și exprima opiniile, pot fi scoși din sala de plen. Mai mult, deputaților li se poate interzice până la 30 de zile participarea la activitățile parlamentare, atât cele din plen, cât și cele din comisiile parlamentare.

„Este profund nedemocratic. Ne îndreptăm cu paşi repezi spre dictatură. Vreţi să puneţi o interdicţie de 30 de zile parlamentarilor de a participa la lucrările Parlamentului. Acest lucru contravine Constituţiei, este neconstituţional”, a declarat Stelian Ion, deputat USR.

Opoziția a anunțat imediat că va contesta noul regulament la Curtea Constituțională.

PSD: ”Manifestarea de pe stradă nu se pupă cu ce este în Parlament!”

De cealaltă parte, reprezentanții coaliției majoritare PSD-ALDE spun că modificările aliniază Parlamentul României la regulile care sunt impuse și în Parlamentul European, adăugând că este nevoie de o dezbatere civilizată în organul legislativ.

”De ce vă deranjează că reguli care funcţionează perfect în Parlamentul European le aducem să funcţioneze şi în Parlamentul României? Vă aduc aminte că aici nu suntem pe maidan şi oricât ne-aţi spune şi ne-aţi invoca democraţia, să nu uităm că Parlamentul României este totuşi Parlamentul României şi nu tribuna de manifestare cu dormit în plen, cu refuz de a pleca de la microfon. Ce leac să găsim la un coleg care nu vrea să părăsească acest microfon? Se mai întâmplă undeva cu morişti, cu fluiere şi muzică pusă la boxe în comisii şi ne spuneţi că acest lucru este normal? Aceste lucruri nu sunt normale”, a răspuns Daniel Suciu, de la PSD.