Parlamentarii români nu se dezmint. Și-au votat ștergerea condamnărilor ca să candideze iar

angajarea răspunderii guvernului parlament
Foto: cdep.ro

Parlamentarii români și-au votat astăzi propria amnistie, astfel încât cei care își angajaseră rudele la cabinetele de parlamentari înainte de anul 2013, și care fuseseră condamnați pentru această faptă, vor scăpa de pedeapsă și vor putea candida pentru un nou mandat de parlamentar în această toamnă.

Proiectul de lege votat astăzi de plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului a fost adoptat cu 306 voturi „pentru” și o abținere, anunță adevarul.ro.

Pentru a trece această lege, parlamentarii s-au folosit de faptul că, înainte de 2013, Statutul deputaților și senatorilor nu incrimina conflictul de interese și angajarea membrilor propriei familii la cabinetele de parlamentari. În 2013, Statutul a fost completat.

Totuși, chiar dacă această faptă (conflictul de interese) nu era interzisă de Statut, ea era oricum incriminată de Codul Penal, și înainte de 2013: „Fapta funcţionarului public (parlamentarii sunt funcționari publici – n.r.) care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.

Noua lege votată de parlamentari aduce amnistia pentru toți cei care fuseseră condamnați sau amendați pentru fapte de conflict de interese săvârșite înainte de vara anului 2013, notează digi24.ro.

Aproximativ 50 de actuali şi foşti parlamentari şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare, iar unii dintre ei au fost deja condamnați. În 2015, 10 parlamentari au fost condamnați la închisoare cu suspendare sau amendă penală pentru conflict de interese.

De asemenea, legea le interzicea să ocupe funcții publice odată ce fuseseră găsiți vinovați de conflict de interese. Însă odată votată amnistia, ei vor putea să candideze pentru un nou mandat în această toamnă.

Printre parlamentarii care și-au angajat rudele la cabinetele de parlamentari se numără politicieni de la mai toate partidele: Mădălin Voicu (deputat PSD), Marian Neacșu (deputat PSD), Florin Pâslaru (deputat PSD), Bogdan Ciucă (deputat ALDE) sau Mihăiță Calimente (deputat PNL).

Recomandările editorilor GreatNews:

Primarul lui Dumnezeu. Un edil, aflat în pușcărie, vrea să jure în biserică
Primarul unui important oraș din România, condamnat la șase ani de închisoare
Românii nu vor mai plăti taxa de timbru