Parlamentarii polonezi profită de carantină pentru a interzice avorturile

Foto: Pixabay

Polonia este, la fel ca majoritatea țărilor europene, în carantină, din cauza pandemiei de coronavirus, însă parlamentarii leșilor forțează, în aceste zile, interzicerea avorturilor.

Nu este pentru prima oară când legiuitorii de la Varșovia încearcă să scoată avorturile în afara legii, un proiect similar fiind abandonat în 2016, după ce zeci de mii de femei au protestat în stradă împotriva măsurii.

Acum, însă, în Polonia sunt interzise marile adunări de oameni, iar protestele organizațiilor care doresc menținerea dreptului de a face avort sunt ignorate.

”Credem că nu este o coincidență discutarea interzicerii avorturilor în timpul carantinei, când libertatea de mișcare a fost interzisă”, a spus Irene Donadio, de la International Planned Parenthood Federation European Network, pentru Euronews.

”Nu este un proces normal democratic. Nici presa nu a dat suficientă atenție subiectului, din cauza coronavirusului”, a mai spus ea.

Polonia are, deja, una dintre cele mai restrictive legislații când vine vorba de avorturi, terminările de sarcină fiind permise doar în caz de viol, incest sau dacă sănătatea fătului sau a mamei este compromisă.

Mai mult de 97% dintre avorturile făcute în Polonia sunt provocate de malformații ale fătului, însă legea propusă de parlamentarii polonezi va interzice și acest lucru, dacă va fi aprobată.

Președintele leșilor Andrzej Duda a declarat recent că avortul copiilor cu handicap este crimă. Polonezii vor organiza alegerile prezidențiale, în ciuda pandemiei, în 10 mai. Criticii susțin că interzicerea avorturilor este doar o lovitură de campanie pe care vrea să o dea președintele.

Chiar și așa, femeile din Polonia au anunțat că vor contesta public noul proiect legislativ, urmând să fie organizate proteste în mașini, pe biciclete și în supermarketuri – toate în spiritul distanțării sociale.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.