Parlamentarii au votat pentru introducerea familiei tradiționale în Constituție

FOTO: senat.ro
FOTO: senat.ro

Senatul, în calitate de for decizional, a votat propunerea de revizuire a articolului 48 din Constituția României, care să prevadă că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, și nu între soți, așa cum este în prezent.

Au fost 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și 7 abțineri.

Pentru a se face modificarea în Constituție, această propunere trebuie să treacă de un referendum. Potrivit liderului PSD, care s-a declarat un susținător al familiei tradiționale, acest referendum va fi organizat pe 7 octombrie.

„În primul rând, am dat un vot în Comitetul Executiv de susţinere a acestui obiectiv şi am stabilit care să fie data la care să aibă loc referendum şi s-a stabilit pentru 7 octombrie”, a declarat Liviu Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Această modificare este susținută de Coaliția pentru Familie, care a strâns peste trei milioane de semnături.

Asociația ACCEPT susține, printr-un comunicat de presă, că „Senatul României ridică homofobia la valoare de stat și sacrifică protecția constituțională pentru numeroase familii din România, prin votul majorității parlamentare și al reprezentanților unor partide politice din opoziție în favoarea organizării unui referendum pentru redefinirea familiei în Constituție”.

De asemenea, ACCEPT mai spune că votul de astăzi reprezintă „o încălcare a dreptului la viață privată și de familie, protejat atât de articolul 26, cât și de articolul 48 din Constituție. Dreptul la viață de familie este inalienabil și aparține tuturor persoanelor, indiferent de gen și orientare sexuală, conform Convenției Europene a Drepturilor Omului”.

„Propunerea de redefinire a familiei în Constituție, aflată pe agenda Parlamentului de 2 ani, este scoasă de la naftalină într-un moment convenabil pentru a distrage atenția cetățenilor României de la dezastrul iminent din economie, justiție și agricultură.

Chiar dacă legislația din România este clară și interzice deja căsătoriile între persoane de același sex prin Codul Civil, clasa politică transformă familiile noastre în țapii ispășitori ai incompetenței lor,” a declarat Florin Buhuceanu, președinte executiv al Asociației ACCEPT.

„Încurajăm toți cetățenii cu drept de vot să stea acasă în ziua referendumului și să nu legitimeze o manevră politică menită să deturneze atenția publică și să promoveze ura.”

„Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”, se arată în lege.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.