Parlamentarii au votat dublarea alocațiilor pentru copii

angajarea răspunderii guvernului parlament
Foto: cdep.ro

Deputații au aprobat, în calitate de for decizional, cu 179 de voturi „pentru” și 29 de abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii. Măsura ar avea un impact bugetar de aproximativ șase miliarde de lei și a fost promovată de parlamentarii PSD.

Legea a ajuns la vot după ce deputații din Comisia de muncă au dat un aviz favorabil.

Potrivit articolului propus, „alocațiile vor fi în cuantum de: a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani; c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Premierul Ludovic Orban s-a arătat nemulțumit de această inițiativă a social-democraților.  „Acum PSD încearcă să ne copieze pe noi. Cred că această competiţie va fi înţeleasă aşa cum trebuie de toţi românii. PSD a fost trei ani la guvernare. PSD putea în trei ani de guvernare să majoreze alocaţiile pentru copii.

Cu toate acestea, alocaţiile au fost majorate de către PNL. Orice fac acum arată că n-au fost în stare timp de trei ani de guvernare să facă absolut nimic decât să facă praf bugetul, să declanşeze cheltuieli nesăbuite, să sifoneze banul public, să-şi angajeze rudele, pilele şi toţi neisprăviţii în administraţia publică, iar acum încearcă să mai obţină încrederea unor oameni venind cu iniţiative populiste pentru care nu există niciun de suport bugetar”, a spus Orban.

În urmă cu o săptămână, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în cazul în care bugetul va fi asumat de Guvern și nu va trece prin Parlament, PSD va propune dublarea alocațiilor.

„Deja am hotărât să venim cu o lege sau un amendament prin care se dublează alocațiile copiilor, deoarece anul trecut l-a făcut și PNL, și nu cred că au ceva împotrivă să facă același lucru și anul acesta. PSD consideră că, în prezent, alocațiile copiilor sunt prea mici”, a declarat Ciolacu.

Legea care face referire la dublarea alocațiilor pentru copii va ajunge la președintele Klaus Ioannis care va decide dacă fi promulgată, trimisă înapoi în parlament pentru reanalizare sau va fi contestată la Curtea Constituțională.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.