Parlamentarii au votat mărirea pensiilor cu 40%

FOTO: cdep.ro curtea constituțională
FOTO: cdep.ro

Plenul Parlamentului a adoptat rectificarea bugetară pe anul 2020, dar și amendamentul PSD care prevede creșterea cu 40 la sută a punctului de pensie, o măsură care va crește și mai mult deficitul României.

Creșterea uriașă era prinsă în programul de guvernare realizat de Liviu Dragnea, însă liberalii – spunând că efortul bugetar ar fi mult prea mare – au decis să majoreze pensiile cu 14%.

242 de parlamentari au votat pentru, 147 împotrivă și 11 s-au abținut. Aceștia au decis, pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru alegerile locale, că vor abroga articolul PNL potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%.

Astfel, potrivit legii sistemului public de pensii, punctul de pensie va fi majorat cu 40% până la sfârșitul anului.

Economiștii estimează că deficitul bugetar al României în anul 2020 se va duce, în urma acestei decizii, spre 12%.

Atât acest amendament, cât și altele, printre care și majorarea bugetului Camerei Deputaților, au primit aviz favorabil din partea Comisiei de buget a Parlamentului României.

Mișcarea PSD, una cu caracter pur electoral, a avut sorți de izbândă, după ce ieri parlamentarii au decis să ofere un bonus de financiar, în valoare de 2.000 de lei, similar celor primit de medici, și cadrelor didactice și personalului auxiliar din școli, în această perioadă.

Premierul Orban susține că ”bugetul nu își permite o creștere a cheltuielilor”.

”La ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică”, a declarat ieri Ludovic Orban.