Părinții vor primi zile libere dacă școala copilului se închide din cauza vremii

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a dat un vot favorabil pentru legea care prevede acordarea de zile libere pentru unul dintre părinți, în cazul în care școala copilului se închide temporar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Inițiativa aparține unui grup de deputați PSD și ALDE. „Adoptarea unei astfel de propuneri legislative vine în sprijinul părinților, având în vedere problemele cu care aceștia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiți să rămână acasă în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit propunerii legislative, se acordă dreptul unui dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, în cazul familiilor monoparentale, va fi liber părintele care este și tutorele legal al copilului. Propunerea legislativă mai precizează că indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor personale din bugetul de venituri al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Legea mai spune că în cazul în care, în urma verificărilor, se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi aulată posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile acestui act legislativ.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.