Părinții își pot lua libere până la sfârșitul anului școlar

FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com
FOTO: picjumbo_com/Pixabay.com

Deputații au votat prelungirea perioadei până când părinții își pot lua zile libere pentru a-și supraveghea copiii. Mai exact, în Camera Deputaților a fost amendat OUG 30/2020 și au introdus o prevedere prin care părinții pot fi liberi de la serviciu și după încetarea stării de urgență, până la încheierea anului școlar.

Amendamentul a fost votat în unanimitate, iar proiectul a fost susținut de Ministerul Muncii. Potrivit legii, zilele libere se acordă unui dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Prin excepție, „în anul 2020, aceste prevederi se aplică și pe perioada imediat următoare încetării stării de urgență, până la închiderea anului școlar”, arată amendamentul inițiat de deputații Adrian Solomona (PSD) și Eva Andrea Csep (UDMR).

A mai fost făcută o modificare care se referă la faptul că pot beneficia de aceste prevederi părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ. Până acum, vârsta maximă era de 18 ani.

Legea nu este valabilă pentru părinții care au contract de muncă suspendat sau întrerupt temporar de angajator. „De asemenea prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul în care celălalt părinte nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiei în care este încadrat în grad de handicap grav sau accentuat şi astfel este scutit de la plata impozitului pe venit”, se mai arată în lege.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.