Părinții divorțați ai unui copil, obligați la plata unor daune uriașe după ce băiatul a lovit o bătrână cu bicicleta

bicicletă copil băiat
Foto: canva / pixabay.com

Părinții unui băiat în vârstă de 10 ani din Oradea sunt obligați să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro și despăgubiri materiale de 20.643 de lei (circa 4.100 de euro) unei femei pe care fiul lor a lovit-o cu bicicleta, relatează libertatea.ro.

Deși părinții sunt divorțați, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, instanța a decis ca daunele să fie plătite de ambii adulți, întrucât aceștia dețin custodia comună a băiatului, iar obligațiile și îndatoririle părintești se împart în mod egal, mai notează sursa citată.

Accidentul s-a petrecut în data de 14 septembrie 2021, pe un trotuar din centrul orașului Oradea. Victima, o femeie în vârstă, ieșea din farmacie în momentul în care a fost lovită cu bicicleta de băiatul care circula pe trotuar, în zona pietonală, care este interzisă circulației bicicliștilor.

În urma impactului, femeia a fost grav rănită la o mână, fiindu-i secționat complet un nerv. Copilul s-a speriat și a fugit.

Ulterior, femeia i-a dat în judecată pe părinții băiatului care a rănit-o. A cerut daune în valoare de 25.000 de euro, plus plata cheltuielilor necesare tratamentului și recuperării medicale. Judecătoria Oradea a admis plata unor daune de 10.000 de euro și despăgubiri materiale de circa 4.100 de euro.

Deși tatăl băiatului a încercat să scape de plata daunelor, invocând faptul că este divorțat, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, judecătorii nu au fost de acord, motivând că „deciziile părinților asupra copilului minor se iau în comun”, ambii părinți având obligația să îi explice copilului cum se circulă pe drumurile publice.

Foto: canva / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.