A murit ”părintele” programului Erasmus, care a ajutat peste 9 milioane de tineri europeni

Manuel Marin, părintele programului Erasmus. Foto: Comisia Europeană
Manuel Marin, părintele programului Erasmus. Foto: Comisia Europeană

Spaniolul Manuel Marin, care a creat programul european Erasmus, a murit la vârsta de 68 de ani, după o lungă suferință.

Marin a jucat un rol-cheie în integrarea Spaniei în Uniunea Europeană, în 1986. A ocupat poziții importante în Comisia Europeană, fiind vice-președinte al instituției și comisar pentru educație în cadrul Uniunii Europene.

Cea mai importantă realizare a lui Manuel Marin rămâne însă implentarea programului educațional de burse Erasmus, care a ajutat până acum peste nouă milioane de studenți să studieze în străinătate, în țările din Uniunea Europeană.

Erasmus este una dintre cele mai populare inițiative europene din istorie. Programul a fost implementat în 1987 și poartă numele filosofului olandez Desiderius Erasmus, care a trăit între 1466 și 1536, călătorind prin Europa în perioada Renașterii.

Bursele Erasmus Mundus sprijină parteneriatele cu universităţi din mai multe ţări şi regiuni din lume. Erasmus Mundus oferă posibilitatea de a urma un program postuniversitar comun la numeroase universități din țări diferite (în unele cazuri, poate fi vorba și de instituții de învățământ superior din afara UE). Cei care participă la un proiect de cercetare în cel puțin două țări obțin o diplomă comună, dublă sau multiplă. Bursele Erasmus Mundus se adresează studenţilor din UE şi din lumea întreagă.

Președintele Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, și-a exprimat condoleanțele în limba spaniolă. ”M-a întristat foarte mult moartea prietenului meu Manuel Marin, fostul comisar spaniol și părinte al programului Erasmus”, a scris Juncker.

Alfonso Dastis, ministrul de Externe al Spaniei, l-a numit pe Marin drept un ”mare european”, în timp ce președintele parlamentului de la Madrid l-a catalogat ca ”un gentleman al politicii”.

Manuel Marin a condus, în ultimul deceniul, destinele fundației Iberdrola, care ajută tinerii spanioli prin burse, ajutoare sociale și programe care susțin protejarea mediului înconjurător, arta și cultura.

Marin, care a fost președinte al parlamentului spaniol între 2004 și 2008, era căsătorit și avea două fiice.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.