O nouă șansă la viață pentru bebelușii născuți prematur. A fost creat pântecele artificial

Așa arată pântecele artificial, o invenție care ar putea schimba mii de vieți (Partridge et al/Nature Communications)
Așa arată pântecele artificial, o invenție care ar putea schimba mii de vieți (Partridge et al/Nature Communications)

Un pântece artificial, creat pentru a-i ține în viață pe copiii născuți prematur, a fost testat cu succes pe animale.

Este un pas uriaș înainte făcut de lumea medicinii pentru salvarea bebelușilor născuți prematur. Dispozitivul a fost testat pe miei, născuți la o perioadă echivalentă cu 23 de săpătămâni de sarcină a femeilor. Animalele au fost ținute în viață și s-au dezvoltat normal în ”pântecele” transparent timp de o lună după naștere.

Medicii spun că abordarea ar putea să fie de mare ajutor pentru bebelușii născuți prematur, care nu pot să respire, să fie hrăniți sau să lupte cu infecțiile fără ajutor medical.

Alan Flake, un medic specialist de la Spitalul de Copii din Philadelphia și autor al studiului, a spus că sistemul este un pod între pântecele uman și lume pentru copiii născuți între 23 și 28 de săptămâni de sarcină, scrie The Guardian.

Acești bebeluși au pleoapele închise și o culoare rozalie, deoarce pielea lor este atât de subțire încât circulația sangvină este aproape vizibilă. Plămânii subt subdezvoltați, iar oxigenul este absrobit direct de sânge. Dacă nivelul de oxigen scade, atunci inima și creierul sunt afectate.

În cadrul experimentului, șase miei născuți prematur au fost puși imediat în astfel de pântece artificiale. După asigurarea alimentării cu oxigen prin cordonul ombilical, animalele au fost scufundate în fluid amniotic, care conține nutrienți și substanțe chimice care stimulează creșterea. Primele studii arată că mieii s-au dezvoltat normal în cele patru săptămâni pe care le-au petrecut în biopungă.

Șansele de supraviețurie ale bebelușilor npscuți la 22 de săptămâni sunt aproape de zero, însă ele cresc cu fiecare zi în plus petrecută în pântecele mamei. La 23 de săptămâni șansele sunt de 15 la sută, la 24 – de 55%, iar la 25 de săptămâni ele pot ajunge și la 80%.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.