Pandemia de coronavirus „s-a accelerat”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății

pandemia de coronavirus
Foto: rottonara / pixabay.com

Pandemia de coronavirus „s-a accelerat”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, în contextul în care numărul de îmbolnăviri la nivel mondial se apropie cu pași repezi de 400.000.

De la primele cazuri de COVID-19 raportate în China, virusul a avut nevoie de 67 de zile pentru a infecta 100.000 de persoane. Însă, deoarece răspândirea sa este exponențială, pentru a infecta alte 100.000 a avut nevoie de doar 11 zile. Iar pentru următoarele 100.000 de persoane infectate a avut nevoie de numai 4 zile.

Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a cerut statelor să realizeze teste riguroase pentru depistarea virusului, precum și anchete epidemiologice pentru a identifica traseele de răspândire a coronavirusului.

„Nu poți să câștigi un meci de fotbal doar apărându-te. Trebuie să și ataci”, a declarat el într-o conferință de presă, potrivit BBC.

Tedros a spus că a le cere oamenilor să stea în casă, precum și impunerea altor măsuri de distanțare socială, sunt metode foarte bune de a încetini răspândirea virusului, însă el le-a descris drept „măsuri defensive care nu ne vor ajuta să învingem”.

„Pentru a învinge, trebuie să atacăm virusul cu tactici agresive și țintite – să testăm fiecare caz suspectat, să izolăm și să îngrijim fiecare pacient confirmat, să urmărim și să punem în carantină fiecare contact al acestuia”, a mai spus directorul OMS.

Tedros s-a arătat îngrijorat din cauza numărului mare de cadre medicale infectate în diferite state din lume din cauza lipsei de echipamente de protecție.

„Cadrele medicale își pot face meseria eficient atunci când și-o pot face în siguranță. Chiar dacă facem tot ce trebuie în rest, dacă nu prioritizăm protejarea cadrelor medicale oamenii vor muri deoarece persoana care ar fi putut să le salveze viețile este bolnavă”, a mai spus Tedros.

Foto: rottonara / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.