Până când vom trăi cu noul coronavirus? Răspunsul unui virusolog italian

covid coronavirus
Sursa: geralt / pixabay.com

Giuseppe Ippolito, directorul științific al Institutului Național pentru Boli Infecțioase Lazzaro Spallanzani din Roma, precum și membru în Comitetul tehnico-științific al Guvernului italian, a declarat într-un interviu pentru „Corriere della Sera” că vom trăi cu virusul până în 2021.

„Va trebui să ne confruntăm cu această pandemie cel puțin pe tot parcursul anului 2021. Măsurile puse în practică sunt singurele arme pe care le avem pentru a-l stopa. Dar ele trebuie aplicate bine și este nevoie de colaborarea tuturor”, a spus el.

„Orice măsură poate fi decisivă sau inutilă, depinde de modul în care este aplicată. Cele mai restrictive măsuri pot fi adoptate, dar dacă fiecare dintre noi nu este sârguincios în respectarea lor, nu vor ajuta prea mult”, a mai spus specialistul.

Giuseppe Ippolito a mai comentat că în acest moment situația este gravă în toată Europa: „Toată Europa este zonă roșie”.

Virusologul a explicat de ce acest virus este atât de periculos: „Acest virus are un avantaj față de noi. În primele zile de infecție acționează într-un mod absolut incontrolabil, deoarece persoana este contagioasă cu 2-3 zile înainte de apariția simptomelor și rămâne adesea asimptomatică, dar încă capabilă să infecteze alte persoane. Testarea, urmărirea, izolarea sunt singurele contra-măsuri, dar dacă numărul de cazuri crește peste un anumit nivel, sistemul de urmărire se blochează și apoi sunt necesare acțiuni agresive de atenuare și izolare, precum cele pe care le-am pus în aplicare”.

„Anthony Fauci, virusologul american, a spus deja că va trebui să ne confruntăm cu această pandemie cel puțin pentru tot anul 2021, încercând să o ținem sub control. Sunt de acord. Primele vaccinuri și tratamente care sunt mai eficiente decât cele actuale, în special anticorpii monoclonali, ar putea fi disponibile între sfârșitul acestui an și începutul anului viitor. Atunci va fi necesar să le distribuim și să le facem accesibile pentru întreaga populație mondială. O sarcină organizațională și logistică care nu poate fi realizată în câteva săptămâni”, a mai menționat expertul italian.

În ceea ce privește imunitatea și posibilitatea reinfecției, Giuseppe Ippolito a declarat că „știm încă puțin despre Sars-CoV-2”: „Am văzut că tinde să nu se schimbe și acest lucru ar putea fi pozitiv în ceea ce privește un vaccin, dar 10 luni sunt mult prea scurte pentru a exclude faptul că mutații semnificative pot avea loc în viitor. Același lucru este valabil și pentru imunitate. Până în prezent, există puține cazuri de reinfecție, totuși nu putem exclude faptul că imunitatea dobândită după infecție se poate epuiza după câteva luni”.

Sursa: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.