Până când va dura valul 4? Răspunsul unui epidemiolog român

coronavirus covid
Numărul de cazuri active din România de-a lungul timpului. Sursa: www.worldometers.info

Valul 4 va dura aproximativ 4 luni și ar urma să se stingă, cel mai probabil, abia la finalul acestui an sau la începutul anului viitor, a declarat medicul epidemiolog Emilian Popovici pentru hotnews.ro.

„4 luni de zile estimez durata valului care se va autolimita prin numărul mare de infecții pe care îl va genera. Problema este cum se gestionează situația până la acel moment. După cum se poate vedea, numărul de persoane infectate este foarte mare. Numărul acesta foarte mare – și pe fondul măsurilor mai relaxate care au fost și care au dat avânt variantei Delta – va duce la un moment dat, dacă va continua, la epuizarea receptivilor, adică a persoanelor care pot fi infectate de această variantă a virusului. Și atunci, valul se va autolimita prin numărul mare de infectări”, a explicat epidemiologul.

„Eu am apreciat că vârful valului 4 – începutul platoului – va fi în a doua jumătate – finalul lunii octombrie. Cât va ține exact, acest lucru este greu de spus, pentru că nu sunt eu cel care ia măsurile. De abia în momentul în care se ajunge în acea situație vom vedea ce se întâmplă. Știți cum este la noi, dacă văd că nu mai este creștere și se deschid iarăși sălile de sport și mai știu eu ce, manifestări pe stadioane, te trezești iarăși cu creșterea numărului de infectări”, a mai spus medicul pentru sursa citată.

Însă dacă se vor lua măsuri corespunzătoare, acel platou se va menține o perioadă, după care numărul de cazuri va începe să scadă, a menționat Popovici.