Paharele de sticlă pe care trebuie să le eviți

FOTO: Raventhorne/Pixabay.com
FOTO: Raventhorne/Pixabay.com

Cercetătorii de la universitatea Plymouth, din Marea Britanie, au descoperit faptul că unele pahare de sticlă care sunt decorate pot fi dăunătoare pentru sănătate. Mai exact, vopseaua care se folosește la pictarea lor conține niveluri mari de plumb și alte substanțe toxice pentru organism.

Oamenii de știință au realizat aproape 200 de teste pe 72 de pahare de băut. O parte dintre ele erau noi, iar altele folosite. În urma studiului s-a descoperit că peste 70% dintre pahare, pe suprafața lor și pe buză exista plumb și cadmiu.

Cercetarea a scos la iveală faptul că există concentrații chiar și de o mie de ori mai mare decât nielul maxim admis. Mai exact, în loc să fie între 200 și 800 de părți per milion, erau niveluri chiar și de 400.000 de părți.

Mai mult, cercetătorii mai atrag atenția și că respectivele metale dăunătoare se pot găsi și în sticlele de bere sau de răcoritoare. Acest lucru se întâmplă pentru că praful metalic iese din componența vopselei și poate fi astfel foarte ușor ingerat.

Cu timpul, poate provoca în organsim grave probleme de sănătate, pentru că, potrivit cercetătorilor, afectează toate organele.

FOTO: Raventhorne/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.