Pădurarii români vor fi dotați cu arme letale

Foto: mtorben / pixabay

Personalul silvic cu atribuții de pază va fi dotat cu armament de serviciu, letal sau neletal, potrivit unei decizii luate de Camera Deputaților.

Pădurarii pot face uz de armă doar în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor. Decizia deputaților vine ca o reacție la crima petrecută de curând în Maramureș, unde un pădurar a fost ucis de hoții de lemne. În ultimii ani, alți patru pădurari au fost uciși.

Peste 650 de pădurari sau muncitori silvici au fost amenințați sau atacați în timpul serviciului.

Reprezentanții Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva susțin că infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos reacționează de multe ori violent, fac amenințări cu moartea sau distrug bunuri: mașini, locuințe sau anexe gospodărești.

După votul favorabil din Comisia de Agricultură, documentul a trecut și de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

O altă modificare a legii prevede că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.