Pacienții COVID-19 fără simptome vor fi externați mai repede

FOTO: valelopardo/Pixabay.com
FOTO: valelopardo/Pixabay.com

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că va semna un ordin prin care pacienții infectați cu coronavirus, dar care nu prezintă simptomele bolii, să fie externați mai repede din spital.

În prezent, orice persoană din România care este testată pozitiv la coronavirus ajunge la spital, de unde va fi externată abia după ce alte două teste ies negative.

Nelu Tătaru a spus că simptomele pot apărea și în a cincea zi de infectare, însă dacă nu vor prezenta simptome, după 10 zile de spitalizare, românii infectați cu COVID-19 pot merge acasă, în izolare.

”Marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie”, a spus ministrul Nelu Tătaru la Realitatea Plus.

Tătaru a spus că măsura este luată pentru descongestionarea spitalelor.

”Nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru spune că România are o transmisie comunitară accentuată a virusului în această perioadă. Numărul total a cazurilor cu coronavirus confirmate în România se apropie de 25.000.