Pacient în stare gravă după ce i s-a greșit grupa de sânge la transfuzie. Rudele: “stă ca o legumă“

spitalul județean de urgență târgu jiu
Foto: spitalgorj.ro

Unui pacient în vârstă de 85 de ani i s-a făcut o transfuzie greșită la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, județul Gorj, relatează adevarul.ro.

Deși bărbatul avea grupa de sânge 0 negativ, el a primit sânge din grupa AB.

„Am discutat cu cineva apropiat şi mi-a spus că i s-au băgat două pungi de sânge AB4. I-am spus să se oprească pentru că el are grupa 0 negativ. Duminică dimineaţa, la 8.30, mă trezesc cu un telefon de la medicul ORL şi mi-a spus că am avut dreptate cu grupa de sânge, că s-a băgat greşit o altă grupă de sânge (…) Ne-au chemat să-l vedem. Nu ne-a recunoscut. Era foarte palid“, a declarat Alin Bîrcă, ginerele pacientului, pentru sursa citată.

Bărbatul a mai povestit că şefa secţiei l-a rugat să nu depună plângere, deoarece asistenta care a greşit a fost mutată.

Alin Bîrcă a mai povestit la postul de televiziune Digi24 că bărbatul este în stare gravă, că “stă ca o legumă“ în pat.

Însă directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă susține că pacientul se simte mai bine.

“În momentul de față pacientul nu mai e pe secția de ATI. E internat în secția de ORL. Starea sa este ameliorată“, a declarat la postul de televiziune Dumitru Vienescu, directorul Spitalului Județean din Târgu Jiu.

El a mai spus că medicul care l-a îngrijit pe pacientul de 85 de ani l-a anunțat ieri despre incident, și că transfuzia a avut loc pe 30 sau pe 31 mai.

Direcția de Sănătate Publică din județul Gorj a amendat spitalul din Târgu Jiu cu suma de 25.000 de lei pentru anunțarea târzie a incidentului. Conform legii, conducerea trebuia să anunțe incidentul în termen de 24 de ore.

De asemenea, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a declanşat o anchetă administrativă, iar rezultatele sunt așteptate cel mai târziu pe data de 26 iunie. În paralel, Poliția din Gorj a deschis o anchetă penală.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.