EXCLUSIV. Excursiile în munți organizate de tatăl Getei Popescu erau ilegale

clubul montan altitudine turism excursii platite
Dor Geta Popescu / Ovidiu Popescu. Foto: Facebook / 7munti.ro / clubulmontanaltitudine.ro

Clubul Montan Altitudine, condus de Ovidiu Popescu, tatăl alipinistei Dor Geta Popescu, care a murit în avalanșa de duminică, nu avea licență de turism și nici dreptul de a organiza ture comerciale cu turiști în munți. Excursia din acest weekend, care s-a soldat cu moartea a doi copii, a fost promovată pe siteul clubului de alpinism tot ca una comercială, având prețul de 390 de lei.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul 7munti.ro, o comunitate a pasionaților de drumeții montane lansată de Clubul Sportiv Montan Altitudine, excursia din weekendul trecut a fost organizată în perioada 21-23 aprilie, scopul fiind urcarea pe Vârful Peleaga din Retezat (2.509 metri). Prețul menționat în dreptul excursiei este de 390 de lei de persoană.

Pe site sunt listate multe alte drumeții (trecute și viitoare) la care participarea era contra cost.

Cea mai veche drumeție făcută contra cost a avut loc în mai 2013 (Bucegi, Vârful Omu, vara, 390 de lei / persoană), după cum reiese de pe siteul oficial al comunității. Excursiile viitoare planificate aveau prețuri cuprinse între 390 și 1.600 de lei.

Plata programelor se făcea în contul bancar al ONG-ului Clubul Sportiv Montan Altitudine.

Pe site, pachetele turistice vândute erau însoțite de mesajul: „Participând la programele din Circuitul 7 Munți din Grădina Carpaților, vei fi în formă, te vei convinge de frumusețea antrenamentelor în natură, și, în același timp, o ajuți pe Dor Geta să-și finanțeze expedițiile de record, din 2016, în munți înalți”.

clubul montan altitudine turism excursii platite
Sursa: 7munti.ro
clubul montan altitudine turism excursii platite
Foto: Facebook

clubul montan altitudine turism excursii platite

Însă, potrivit legii, o entitate precum Clubul Montan Altitudine nu putea vinde pachete turistice dacă nu avea licență de turism. Ordonanța nr.58 din 21 august 1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România prevede la articolul 28 că „în scopul protecţiei turiştilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor şi a pachetelor de servicii turistice, precum şi crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către agenţii economici din turism autorizaţi de Ministerul Turismului, posesori de licenţe în turism sau de certificat de clasificare, după caz”.

ONG-ul nu apare în lista operatorilor cu licență de turism de pe site-ul Ministerului Turismului.

Ana Zabet de la Ministerul Turismului a confirmat pentru greatnews.ro că ONG-ul Clubul Montan Altitudine nu are licență de turism. E a arătat că vânzarea de pachete turistice în absența unei licențe de turism este ilegală: „Dacă ofereau pachete turistice clienților ar fi avut nevoie de licență de turism”.

Iată programul complet al pachetului turistic oferit în Munții Retezat în weekendul trecut:

clubul montan altitudine turism excursii platite
Foto: clubulmontanaltitudine.ro
clubul montan altitudine turism excursii platite
Foto: clubulmontanaltitudine.ro

După cum se arată în statutul Clubului, acesta este o asociație non-guvernamentală, apolitică, fără scopuri religioase. Cele 4 scopuri menționate în statut sunt următoarele:

1. desfășurarea de activități sportive
2. organizarea de expediții în munți înalți, promovarea activităților sportive la mare altitudine
3. dezvoltarea și susținerea practicării sporturilor și activităților montane
4. desfășurarea și susținerea programelor educative pe teme de ecologie privind regulile și tradițiile activității montane, grija și respectul pentru mediul înconjurător și conservarea naturii.

clubul montan altitudine turism excursii platite
Foto: Facebook
clubul montan altitudine turism excursii platite
Foto: clubulmontanaltitudine.ro

Pe siteul Ministerului de Finanțe, Asociația Clubul Sportiv Montan Altitudine apare ca fiind autorizată din anul 2008. Potrivit ultimei declarații depuse la Ministerul de Finanțe, în 2015 clubul a avut venituri de 57.807 de lei (aproximativ 13.000 de euro) și cheltuieli de 115.667 de lei (25.200 de euro). Pierderile au fost de 57.860 de lei (în jur de 12.000 de euro). În ceea ce privește CAEN-ul (domeniul de activitate), clubul este trecut la „activități ale cluburilor sportive” și se menționează că nu are activitate economică.

clubul montan altitudine turism
Informații financiare despre Clubul Sportiv Montan Altitudine publicate pe siteul Ministerului de Finanțe (aferente anului 2015). Sursa: mfinante.gov.ro

Potrivit Ordonanței nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, „asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile pot desfăşura orice alte activităţi economice directe dacă acestea au caracter accesoriu şi sunt în strânsă legătură cu scopul principal al persoanei juridice” (articolul 48). Fiind un ONG, Clubul Montan Altitudine putea desfășura activități economice, însă nu putea desfășura activități comerciale de turism fără licență.

Laura Bradu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, a declarat pentru greatnews.ro că nu poate oferi informații privind dosarul penal in rem deschis după moartea celor 2 copii alpiniști în Retezat. Ea a explicat că nu poate spune dacă printre participanții la excursie s-au numărat și persoane care au plătit pentru drumeție: „Se va ține cont de declarațiile tuturor persoanelor implicate. Cercetările sunt în curs de desfășurare. Alte detalii legate de anchetă nu vă pot furniza”.

Ghidul montan Adrian Glăvan, secretar în cadrul Societății Ghizilor și Liderilor Montani, a declarat că fenomenul organizațiilor, al asociațiilor sau al diferitelor entități care duc turiști pe munte contra cost, fără să fie autorizați din punct de vedere legal, este extrem de răspândit în România.

Astfel de organizații nu au licențe de turism, iar de multe ori nici ghizii nu sunt atestați (nici Ovidiu Popescu, tatăl tinerei alpiniste decedate, nu se regăsește în baza de date cu ghizi atestați a Ministerului Turismului).

clubul montan altitudine turism
Foto: clubulmontanaltitudine.ro

„E o practică pe care noi am sesizat-o. Ni s-a răspuns politicos de la Ministerul Turismului”, a spus Glăvan.

Sesizările au rămas fără urmări.

Adrian Glăvan a mai dat exemplul Jandarmeriei Montane, care a amendat la un moment dat o organizație care făcea ture plătite în munți, fără să aibă dreptul. „Organizația a contestat amenda și a câștigat în justiție”. Motivul a fost acela că, potrivit legilor de turism din România, Ministerul Turismului este cel care trebuie să semnaleze toate neregulile din domeniu.

Practic, cheia rezolvării tuturor acestor probleme se află la Ministerul Turismului, însă controalele sunt rare din cauza bugetelor limitate: „25 de persoane pe toată țara fac aceste controale… Noi semnalăm”.

Societatea Ghizilor și Liderilor Montani este afiliată la o organizație internațională a ghizilor (Uniunea Asociațiilor de Lideri Montani Internaționali), iar Adrian Glăvan a discutat de multe ori cu ghizi din alte țări: ”Colegii din Europa ne spun: „România e țara nimănui”. Agențiile de turism trimit oameni în munți fără ghizi autorizați. Trimit studenți ca să iasă mai ieftin”.

George Bogdan Borună, director general al Autorității Naționale pentru Turism, Direcția Generală Control și Autorizare Turism din cadrul MT, nu a putut fi contactat până la ora publicării acestei știri pentru a explica dacă Ministerul Turismului a controlat vreodată activitatea Clubului Montan Altitudine sau a altor organizații de acest gen. Potrivit angajaților de la Serviciul Control din MT, George Bogdan Borună este plecat într-o delegație la Bruxelles.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.