OUG 13 ar putea intra în vigoare. Decizia e la Curtea Constituțională

Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro
Curtea Constituțională FOTO: CCR.ro

Curtea Constituțională va dezbate în ședința din 28 martie cele 16 sesizări de neconstituționalitate pentru OUG 14/2017, care a abrogat OUG 13 din același an. Dacă OUG 14 este declarată neconstituțională, OUG 13 intră în vigoare.

Potrivit Digi24.ro, prima contestație a acestei ordonanțe de urgență a venit dintr-un dosar al procurorilor anticorupție, în care sunt implicați foști ofițeri și subofițeri cu funcții de conducere din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman.

Au mai reclamat-o la CCR, printre alții, fostul șef al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, acuzat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu și conflict de interese, sau Maria Buleandră, fost prefect PSD de Buzău, trimisă în judecată de DNA într-un dosar care privește retrocedarea presupus nelegală a peste 5.000 de hectare de pădure. Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, este un alt nume sonor care a făcut contestație la CCR în ceea ce privește OUG 14.

Principala modificare pe care o aducea OUG 13 viza abuzul în serviciu. Printre altele, dacă prejudiciul cauzat era mai mic de 200.000 de lei, funcționarii nu mai răspundeau penal. De asemenea, abuzul în serviciu nu se mai aplica în cazul emiterii de acte normative, printre care legi, hotărâri de Consiliu Județean sau dispoziție de primar. Tot prin OUG 13, neglijența în serviciu nu mai era infracțiune.

„Noi am comunicat, dar, din păcate, s-a comunicat trunchiat. Fiecare citeşte legea cum doreşte şi o interpretează, în acelaşi timp, diferit. Doresc să transmit un semnal de calm.

Toţi cei care protestează, e un drept constituţional al dumnealor să protesteze, și la Ministerul Justiţiei – toţi cei care au dorit să protesteze – i-am aşteptat, am discutat cu dumnealor.

În schimb, oportunitatea este a ministrului şi pe chestiunea de oportunitate, repet, am elaborat această ordonanţă, cât şi cele două legi la care am făcut referire mai devreme, iar ultimul cuvânt îl aveţi dumneavoastră, colegii mei parlamentari”, declara ministrul Justiției de atunci, Florin Iordache, artizanul OUG 13, în timp ce în Piața Victoriei și în piețele centrale ale marilor orașe din țară erau zeci de mii de oameni care protestau împotriva modificărilor făcute de PSD-ALDE în domeniul penal.

Coliția PSD-ALDE susține și acum faptul că OUG 13 a fost o idee bună, însă, din cauza „lipsei de comunicare”, oamenii nu i-au înțeles utilitatea și au fost „dezinformați”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.