„Ouăle de gheață”, fenomenul bizar de pe o plajă europeană

ouă gheață finlanda
Foto: Captură YouTube / Tarjulini Instagram

Mii de bulgări de gheață în formă de ouă au acoperit o plajă din Finlanda, relatează BBC.

Fenomenul bizar, surprins de câțiva fotografi, s-a produs pe Insula Hailuoto din Golful Bothnia, aflat între Finlanda și Suedia.

Potrivit experților, „ouăle de gheață” s-au format în urma unui proces extrem de rar prin care bucăți mici de gheață au fost rostogolite de vânt și de apă.

Fotograful amator Risto Mattila a povestit pentru BBC că nu a mai văzut în viața lui așa ceva: „Eram cu soția mea la plaja Marjaniemi. Era o zi însorită, temperatura era de aproximativ -1 grad Celsius, iar vântul bătea destul de puternic. Acolo am dat peste acest fenomen uimitor. Erau „ouă” din zăpadă și gheață de-a lungul plajei, până la apă”.

Mattila a povestit că bulgării de gheață se întindeau pe o lungime de aproximativ 30 de metri. Cei mai mici erau de dimensiunea unor ouă, iar cei mai mari cât niște mingi de fotbal.

„A fost o priveliște uimitoare. De 25 de ani de când stau în zonă nu am văzut niciodată ceva de genul acesta”, a mai povestit el.

Un meteorolog a explicat pentru BBC că mingile de gheață se formează atunci când este frig și bate vântul: „Se formează din bucăți de gheață care sunt lovite de valuri, ceea ce le face mai rotunde. Rezultatul este o minge netedă de gheață care poate fie depusă de apă pe plajă”.

În trecut, acest fenomen a mai fost observat în Rusia, sau pe Lacul Michigan, aproape de Chicago, SUA.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.