Osemintele Reginei Mamă Elena vor fi aduse din Elveția la Curtea de Argeș

regina mamă elena
Foto: Bassano Ltd / Wikimedia Commons

Osemintele Reginei Mamă Elena, mama fostului rege Mihai I și bunica Margaretei, actualul Custode al Coroanei, vor fi aduse din Elveția în România în această toamnă, anunță Știrile TVR.

În prezent, aceasta este înmormântată la cimitirul din Lausanne, Elveția, însă familia regală dorește să-i aducă osemintele Curtea de Argeș, la Noua Catedrală Arhiepiscopală Regală, unde este înmormântat și fiul său.

Potrivit sursei citate, vor fi funeralii naționale la data de 19 octombrie.

Regina Mamă Elena a României, la naștere principesă a Elenilor și de Danemarca, s-a născut în anul 1896 la Atena, în familia regală a Greciei, tatăl său fiind regele Constantin I al Greciei, iar mama – Sofia a Prusiei.

În anul 1921 s-a căsătorit cu principele moștenitor Carol al României (viitorul rege Carol al II-lea), alături de care l-a avut ca fiu pe Mihai.

Principesa Elena și principele moștenitor Carol
Principesa Elena și principele moștenitor Carol. Foto: fototeca Arhivelor Naționale ale României

După ce Carol a renunțat la tron și a rămas alături de Elena Lupescu, amanta sa, în străinătate, Elena a divorțat de acesta.

Însă în 1930 Carol s-a întors și a preluat tronul care în ultimii 3 ani fusese ocupat de fiul său. Elena a plecat din țară în 1932 și s-a stabilit în Florența, Italia. S-a întors în România după abdicarea lui Carol al II-lea, și a primit titlul de Regină Mamă și apelativul Majestate.

Odată cu venirea comuniștilor la putere și cu abdicarea regelui Mihai, Elena s-a întors la Florența, iar în ultimii ani ai vieții s-a mutat la Lausanne, iar apoi la Versoix.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.