Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă pentru România

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

În Europa s-a înregistrat o creștere puternică a cazurilor de rujeolă anul trecut. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că România se află pe primul loc în topul statelor europene cu cele mai multe cazuri de rujeolă întregistrate în 2017. Este vorba despre 5.562 de cazuri. Pe următoarele locuri sunt Italia (5.006 de cazuri) și Ucraina (4.767), potrivit BBC.

Potrivit OMS, în Europa numărul de cazuri de rujeolă a crescut cu 400% în 2017. Din cauza rujeolei au murit anul trecut 35 de persoane. O cauză este lipsa vaccinării, potrivit experților.

„Fiecare persoană din Europa care este afectată de rujeolă ne aminteşte că adulţii şi copiii nevaccinaţi, indiferent unde locuiesc, sunt supuşi riscului de a intra în contact cu boala, precum şi de a o răspândi către alte persoane care nu au putut fi vaccinate.

Acest obstacol nu ne poate opri din a fi generaţia care îşi va elibera copiii de la aceste boli pentru totdeauna”, a declarat Zsuzsanna Jakab, expert în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit BBC.

În România a fost declarată epidemie de rujeolă în septembrie 2016. În vara anului trecut, statisticile arătau că boala s-a răspândit în toată țara, cu excepția județului Tulcea. Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost în județele Timiș și Caraș Severin.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că va milita pentru ca părinţii să fie obligaţi prin lege să se informeze cu privire la vaccinarea copiilor, iar dacă refuză acest lucru, să plătească o amendă care va finanța sistemul de sănătate.

„Părerea mea este că noi trebuie să informăm părintele. Dacă nu doreşte să fie informat, să îl oblig să se informeze. Şi dacă nu doreşte să se informeze, să plătească o amendă, pentru că statul român investeşte bani în tot ceea ce foloseşte individul. Aşa cum statul oferă, şi părintele poate să îmi ofere măcar dreptul de a-l obliga să înveţe.

Dar nu am spus niciodată că o să luăm un copil de mână şi o să-l ducem să îl obligăm să se vaccineze. Niciodată nu am spus asta, dar obligativitatea de a se informa voi milita să fie cuprinsă în lege”, a afirmat ministrul.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.