Organizația Mondială a Sănătății recomandă un nou tratament împotriva COVID-19

spital pacient doctor medic
Foto: fernandozhiminaicela / pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă împotriva COVID-19 un tratament pe bază de anticorpi pentru pacienții care prezintă un risc ridicat de a ajunge la spital, informează „The British Medical Journal” (BMJ).

De asemenea, tratamentul este recomandat și pentru pacienții grav bolnavi care nu au anticorpi naturali care să lupte împotriva COVID-19.

Tratamentul combină două tipuri de anticorpi (casirivimab și imdevimab) și este recomandat pentru două categorii de pacienți:

1. Pacienți care nu au o formă severă de COVID-19, dar care prezintă risc ridicat de a fi spitalizați;

2. Pacienții care au o formă severă sau critică de COVID-19 și care nu au dezvoltat proprii anticorpi care să lupte împotriva bolii.

Prima recomandare se bazează pe rezultatele a 3 studii clinice care arată că casirivimab și imdevimab reduc probabil riscul de spitalizare și durata simptomelor la cei care au risc crescut de a face o boală severă (cei nevaccinați, bătrânii, pacienții imunocompromiși).

A doua recomandare se bazează pe un alt studiu clinic ce arată că, probabil, casirivimab și imdevimab reduc riscul de deces la pacienții cu forme grave sau aflați în stare critică. De asemenea, rezultatele arată că tratamentul reduce și nevoia de ventilare mecanică la pacienții imunocompromiși.

Pentru toți ceilalți pacienți care suferă de COVID, acest tratament nu aduce, cel mai probabil, beneficii substanțiale.

Potrivit BMJ, casirivimab și imdevimab sunt anticorpi monoclonali care, atunci când sunt folosiți împreună, se atașează de proteina spike a virusului SARS-CoV-2, neutralizându-i abilitatea de a infecta celulele.

Tratmentul se administrează intravenos folosind echipament specializat, iar pacienții trebuie monitorizați pentru a detecta eventualele reacții alergice.

Acest cocktail de anticorpi, vândut și sub numele de REGEN-COV, a fost dezoltat de compania americană de biotehnologie Regeneron Pharmaceuticals. Tratamentul fusese aprobat în regim de urgență în Statele Unite din noiembrie 2020, la mai puțin de două luni după ce fostul președinte al SUA Donald Trump primise acest tratament (experimental la acea dată).

Între timp, tratamentul a fost aprobat și în Marea Britanie. Potrivit Reuters, în luna iunie 2021 Uniunea Europeană a cumpărat 55.000 de doze de REGEN-COV, iar la ora actuală tratamentul este analizat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Cocktailul de anticorpi monoclonali este doar cel de-al treilea tratament împotriva COVID-19 recomandat de OMS, după corticosteroizi (pentru pacienții cu forme severe sau aflați în stare critică) și anticorpii monoclonali (tociluzimab sau sarilumab) care blochează receptorii interleukin-6.

Foto: fernandozhiminaicela / pixabay.com