Organizația Mondială a Sănătății: Nicio dovadă că persoanele vindecate de coronavirus devin imune

FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății recomandă guvernelor să nu emită încă ”pașapoartele de imunitate” cetățenilor declarați vindecați de coronavirus.

OMS a explicat că ”nu există nicio dovadă” că persoanele care au dezvoltat anticorpi și s-au vindecat au fost protejați în fața unei a doua infectări cu COVID-19, potrivit BBC.

Specialiștii medicali susțin că un pașaport de imunitate, emis persoanelor care s-au vindecat de coronavirus, ar putea intensifica răspândirea virusului.

Unele guverne încep deja relaxarea măsurilor de stopare a pandemiei, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății avertizează că precauțiile trebuie menținute în continuare chiar și de cei care s-au vindecat.

În timp ce numărul de cazuri confirmate la nivel global a ajuns la 2,8 milioane, iar numărul deceselor la 200.000, restricțiile au afectat grav economia globală.

”Nu există nicio dovadă că persoanele care s-au recuperat după infecția cu COVID-19 și au anticorpi sunt protejați în fața unei a doua infecții”, a transmis OMS într-un comunicat.

Majoritatea studiilor au găsit anticorpi în sângele celor vindecați, însă nivelul acestora era, în unele cazuri, foarte mic.

Multe țări europene, printre care Germania, Italia și Marea Britanie au anunțat că vor începe testarea în masă a populației pentru anticorpi, pentru a stabili dacă persoanele vindecate pot reveni în societate fără niciun risc de reinfectare.