Organizația Mondială a Sănătății a aprobat un vaccin chinezesc

Vaccinul chinezesc Sinopharm a fost aprobat de OMS. Foto: CGTN

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat pentru folosire vaccinul produs de compania chinezească de stat Sinopharm.

Este primul vaccin anti-COVID creat de o țară din Est care primește aprobarea forului medical internațional. Vaccinul a fost deja administrat mai multor milioane de oameni în China și în alte țări.

Organizația Mondială a Sănătății aprobase până azi doar vaccinurile produse de Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson și Moderna.

Țările mai sărace, în special cele din Africa, America Latină și Asia, au aprobat folosirea vaccinului în urmă cu mai mult timp.

Cu toate că existau suspiciuni asupra eficienței vaccinului chinezesc, OMS a anunțat azi că serul este ”sigur, eficient și de calitate”.

Potrivit specialiștilor medicali, vaccinul Sinopharm ”are potențialul de a accelera accesul la imunizare pentru țările care vor să protejeze sănătatea angajaților din sistemul medical și a populației cu grad ridicat de risc”.

Este recomandat ca vaccinul chinezesc să fie administrat în două doze persoanelor cu vârste de peste 18 ani.

OMS a anunțat că va lua o decizie și în cazul unui alt vaccin chinezesc – Sinovac -, cât și pentru vaccinul rusesc Sputnik.

Peste 65 de milioane de doze de vaccin Sinopharm au fost deja administrate. Pe lângă China, țări precum Ungaria, Pakistan și Emiratele Arabe Unite au folosit și ele vaccinul.

Potrivit OMS, eficiența serului în cazul persoanelor simptomatice și spitalizate cu COVID-19 este de 79%.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.