Diluantul lui Iordache. Germania: Ordonanțele ar putea „duce la o diluare a intensității combaterii corupției”

Angela Merkel FOTO: European People's Party/Wikimedia Commons
Angela Merkel FOTO: European People's Party/Wikimedia Commons

Cancelarul german Angela Merkel  a transmis că sprijină lupta anticorupție din România și avertizează că ar fi un semnal greșit o „diluare a intensității combaterii corupției”.

„Cu privire la situația politică internă din România, cancelarul federal l-a asigurat pe preşedintele României de întregul său sprijin la continuarea consecventă a luptei anticorupţie. O diluare a intensităţii combaterii corupţiei şi o relativizare a statului de drept şi a politicii reformiste ar reprezenta un semnal absolut greşit”, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului federal german, Steffen Seibert, anunțând că Merkel a avut o convorbire telefonică cu președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohnnis a cerut astăzi, din nou, ca ministrul Justiției să renunțe la cele două ordonanțe de urgență care se referă la grațierea unor deținuți din penitenciare și cealaltă care presupune modificarea codului penal și, printre altele, ar dezincrimina parțial „abuzul în serviciu”.

„Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea.

Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă”, a transmis președintele Klaus Iohannis, prin intermediul paginii personale de Facebook.

Dezbatere la Ministerul Justiției

În jur de 200 de persoane participă la o dezbatere publică organizată la Ministerul Justiției pentru discutarea celor două proiecte controversate, al grațierii colective și cel de modificare a Codului Penal, prin care se propun amendamente la definițiile abuzului în serviciu și conflictului de interese.

Ministrul Justiţiei spune că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale și susține că acestea vor fi legi organice. Florin Iordache a făcut această precizare răspunzând unei întrebări puse de jurnalistul Liviu Avram, de la Adevărul.

„În urma dezbaterii punctele de vedere majoritare pe ce înseamnă legea grațierii și subiectele celelalte, spun foarte clar că urmează lege organică introdusă în Parlament”, a spus ministrul Iordache.

Jurnalistul Liviu Avram crede că Executivul va adopta cele două proiecte controversate și se vor justifica spunând că a fost organizată o dezbatere publică.

„Formatul dezbaterilor a fost de așa natură încât mininistrul nu a răsp la nici o întrebare. Sunt o sumedenie de lucruri la care domnia sa nu a răspuns. El a justificat această ordonanță prin supraaglomerarea închisorilor și prin aducerea unor legi in concordanţă cu decizii ale CCR ori modificările aduse merg dincolo de aceste justificări.

Reconfigurează practic politica penală în domeniul abuzului în serviciu și ala mai departe, iar acest lucru este inacceptabil să se întâmple printr-o ordonanță de urgență. Sunt sceptic. Strategia gândită de la bun început și planificată în secret era ca acest proiect să fie adoptat prin ordonanță de urgență. Mai greu poate fi dus la final planul.

În Parlament înseamnă teamă față de opinia publică, asumarea unei responsabilități politice. Am serioase îndoieli că vor recurge la mijloace parlamentare. Bănuiala mea este că vor trece aceste proiecte prin ordonanțe de urgență, motivând că au făcut o dezbatere publică”, a spus jurnalistul Liviu Avram, care a participat la dezbaterea de la Ministerul Justiției.

„Moment grotesc în istoria justiției”

Jurnalistul Dan Tapalagă, care a asistat la dezbatere, vorbește despre un „moment grotesc în istoria justiției”. „Mai mulți penali, foști pușcăriași, rudele unor condamnați sau avocații lor, au vorbit luni în clădirea Justiției aceeași limbă cu ministrul. În timp ce penalii își pledau propria cauză în fața lui Florin Iordache, pe un ecran de proiecție rulau imagini ilustrând condițiile proaste de detenție din penitenciarele românești”, scrie Dan Tapalagă, pe Hotnews.ro.

Jurnalistul Vlad Petreanu spune că miza dezincriminării abuzului în serviciu, cuprinsă în ordonanțele de urgență ale Ministerului Justiției, este împărțirea unui buget de 6,6 miliarde de euro.

„6,6 miliarde de euro vor fi distribuite autorităților locale prin semnătura discreționară a ministrului Dezvoltării. Cine este acest ministru? Dna Sevil Shhaideh.

Deci, practic, asta înseamnă că dl. Dragnea va avea la dispoziție 6,6 miliarde de euro de dat la clientelă: autorități locale alese cu grijă care vor ști exact ce firme trebuie să prefere pentru diverse cheltuieli și achiziții pe care nu va mai fi nevoie să le justifice.

De aceea este atât de importantă dezincriminarea abuzului în serviciu, înțelegeți?”, scrie Vlad Petreanu în analiza pe care o puteți citi – AICI.

Cum a relatat presa străină despre protestele din România

Protestele de aseară, la care au ieșit peste 90.000 de persoane în toată țara, au fost relatate și de presa internațională.

Reuters, care citează surse din poliție, spune că au fost 50.000 de protestatari numai pe străzile din Capitală și mai adaugă că a fost cea mai amplă manifestație din ultimele două săptămâni.

Euronews spune că protestatarii au ieșit în stradă împotriva modificării Codului Penal și mai adaugă că magistrații și președintele s-au opus.

Jurnaliștii francezi de la Le Figaro scriu că „protestatarii s-au adunat în Piaţa Universităţii din centrul oraşului, înainte de a merge în marş la Ministerul Justiţiei, la sediul Avocatului Poporului şi sediul Guvernului”.

Tribune de Geneve a titrat despre protestele din România că „strada denunţă o ordonanţă care face tolerabil abuzul de putere”. Și Deutsche Welle a relatat că mii de oameni au protestat în București alte 22 de orașe din țară, adăugând că nemulțumirea populară a fost provocată de conținutul ordonanțelor Guvernului.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.