Ordonanța militară nr. 8: Piețele rămân deschise, se poate ieși pentru repararea mașinii, pescuit comercial sau apicultură

Ministerul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că a fost emisă Ordonanța Militară 8, prin care a fost interzis exportul unor produse agroalimentare precum grâul, porumbul, zahărul sau uleiul. De asemenea, nu mai sunt permise nici tranzacțiile de acțiuni ale firmelor din sectorul energetic.

Ministrul Vela a mai spus și că piețele agroalimentare vor rămâne deschise în perioada stării de urgență, în condițiile în care se apropie sărbătorile pascale. O altă măsură importantă îi vizează pe deținătorii de permis de pescuit comercial. Aceștia vor putea ieși la muncă și își vor putea comercializa produsele.

Și apicultorii vor putea circula spre stupine sau pentru deplasarea acestora. De asemenea, e permisă circulația în afara locuinței pentru achiziția de autovehicule, piese și reparații auto.

„Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată creștinătatea. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin, cu frica lui Dumnezeu. Au venit peste noi momente mai grele decât ne imagineam vreodată. Au adus schimbări majore în viața tuturor.

Tragediile au lovit crunt. Stând în casă, evitând pe cât posibil interacțiunile, vom reuși să intrăm mai repede în normalitate. Știu că v-ați dori să fiți la Biserică în noapte de Înviere și la masă cu cei dragi, dar e mai bine să respectăm prevederile legale.

Nu vrem să avem o explozie a numărului de cazuri. Am suplimentat patrulele. Poliția, jandarmeria, armata, pompierii sunt zilnic în misiuni operative, cu pese 36.000 de angajați zilnic în misiune.

Azi am semnat Ordonanța Militară 8, aprobată de premier. Principalele prevederi sunt: cu condiția respectării măsurilor anterioare, din această seară e permisă circulația în afara locuinței pentru posesorii de permis de pescuit comercial pentru pescuit și comercializarea produselor.

E permisă circulația apicultorilor spre stupină sau pentru deplasarea stupinei. Trebuie dovadă pentru calitatea de apicultor. E permisă circulația în afara locuinței pentru achiziția de autovehicule, piese și reparații auto.

Am prelungit interdicția zorurilor cu Spania pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie. Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată durata stării de urgență pentru producătorii care au certificat. Unitățile fito-farmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență.

Există și o anexă despre închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei sau deschiderea unora dintre ele. Prin punctele de la granița cu Ungaria se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu utilaje agricole. Se exceptează de la măsurile de izolare sau carantinare lucrătorii transfrontalieri de la granița cu Ungaria care nu au simptome specifice infectării cu coronavirus. Se aplică o excepție de la izolare sau carantinare pentru tehnicienii care vin în România pentru instalare, service pentru tehnica medicală.

Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul următoarelor produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr, produse de brutărie, biscuiți, turte. Procedurile de export aflate deja în derulare se supendă pe durata stării de urgență.

Pentru siguranța alimentară se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restricții.

Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare/ cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.

Se recomandă autorităților administrației publice locale și proprietarilor, persoane fizice sau juridice, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în imobilele cu destinația de locuințe colective și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și celelalte spații comune din interiorul acestor imobile.

În zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități.

Am fost azi martorii unei situații neplăcute la Cluj. Începând de azi, autoritățile competente vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt sub autoritatea autorităților județene”, a declarat ministrul Marcel Vela.

În finalul declarației de presă, ministrul Vela a făcut un apel să se respecte regulile.

„Prin ceea ce trecem noi toți este una din lecțiile vieții și cred că acum este momentul să dovedim capacitatea de a fi disciplinați și uniți. Toți simțim această durere a separării de cei dragi. Eforturile noastre vor duce la rezultate, dar fac un apel să fie respectate regulile. Gesturile necugetate se pot plăti scump, chiar dacă nu imediat.

Sportivi campioni s-au oferit să vină alături de colegii lor în stradă. Sunt convins că întreaga Românie resimte aceeași recunoștință față de cei din prima linie care muncesc ceas de ceas. Fac apel la spiritul civic și la dragostea față de țară a celor din diaspora să rămână acolo și să-i iubească pe cei dragi de la distanță”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Ordonanața Militară nr 8