Ordonanța lui Toader ar putea paraliza DNA

Tudorel Toader FOTO: gov.ro
Tudorel Toader FOTO: gov.ro

Activitatea Direcției Naționale Anticorupție ar putea fi paralizată de o prevedere din Ordonanța de Urgență prin care au fost modificate Legile Justiției.

Mai exact, potrivit Ziare.com, în OUG se spune că „pentru a fi numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”.

Niciunul dintre procurorii DNA nu au dat un concurs. La DIICOT este nevoie doar de un interviu. Iar unele surse din magistratură spun pentru ziare.com că „nu-și permiteau să blocheze DIICOT, acolo sunt dosare cu crimă organizată, interlopi și traficanți de droguri”.

Acum trebuie să stabilească reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii dacă ordonanța se aplică pe viitor, iar procurorii DNA care nu au susținut un concurs rămân. Însă, chiar și așa, tot pot apărea probleme.

Există riscul care actele de urmărire penală făcute de procurorul fără concurs să fie anulate în camera preliminară, spun surse CSM, pentru ziare.com.

Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a postat pe Facebook un mesaj în care arată că prin art.VIII din Ordonanța publicată astăzi, ministrul Toader a închis practic DNA.

„El oferă astfel, cu puțină întârziere, un răspuns întrebării lansate public de Liviu Dragnea: Mai există DNA?!. Răspunsul este nu, de azi nu mai există.

Ordonanța trimite acasă zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajând întreaga instituție, încurajând lumea corupției. Iar MCV este începând de astăzi un acronim pentru Marea Corupție Veselă”, scrie fostul ministru al Justiției Predoiu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.