Ordonanța de Urgență privind anticipatele, respinsă de Comisia juridică a Senatului

șerban nicolae
Șerban Nicolae. Foto: Facebook

Comisia juridică a Senatului a acordat un raport de admitere pentru respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind organizarea alegerilor anticipate.

Comisia Juridică, condusă de Șerban Nicolae, de la PSD, a adoptat un amendament propus de UDMR, prin care a fost modificat titlul actului normativ din “proiect pentru aprobarea OUG” în “proiect pentru respingerea OUG”.

Dacă vreți să citiți mai așezat despre Ordonanțele de Urgență o puteți face aici.

Supusă la vot în Comisia juridică a Senatului, propunerea lui Șerban Nicolae de respingere a Ordonanței de Urgență privind anticipatele a trecut cu 8 voturi ”pentru” și 3 ”împotrivă”.

Proiectul de respingere a ordonanţei urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

PSD și UDMR sunt foarte nemulțumite de un articol din această Ordonanță de Urgență, care prevede trei zile de vot în Diaspora, la fel ca la alegerile prezidențiale, dar și libertatea fiecărui cetățean de a vota unde dorește, nu doar la secția de domiciliu.

Aceste modificări, pe care mulți le-ar cataloga drept normale (n.r. – libertatea votului n-ar trebui îngrădită de adresă, de aceea există listele suplimentare), ar afecta, însă, scorul obținut la urne de PSD și UDMR.

E oficial: Românii pot vota oriunde la alegerile anticipate

De asemenea, în Ordonanța de Urgență, dată în ultima zi a Guvernului Orban, înainte de adoptarea moțiunii de cenzură de către Parlament, se mai găsesc și alte modificări, cum ar fi reducerea termenului de organizare a alegerilor anticipate după dizolvarea Parlamentului.