Orban: Iohannis încalcă Constituția dacă îl propune tot pe Cîțu premier. USR: Înseamnă că s-au înțeles cu PSD

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, spune că președintele Klaus Iohannis ar încălca Constituția dacă l-ar desemna tot pe Florin Cîțu ca premier. Într-o intervenție la RFI, Orban a lansat mai multe atacuri la adresa lui Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis, despre care spune că „în ultimele trei luni nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României”.

Ludovic Orban a declarat, totodată, că decizia conducerii PNL de a-l propune tot pe Florin Cîțu pentru funcția de premier la consultările de luni de la Cotroceni este „o aberație”. Fostul lider al PNL a invocat o decizie a CCR după ce guvernul pe care el îți conducea a fost demis prin moțiune de cenzură.

„De asemenea, e o inepție politică să vii să-l propui pe Florin Cîțu, în condițiile în care practic cu această propunere de premier, nu există nici o șansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, ca hoții, într-o ședință convocată pe picior, că pentru a putea învesti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi.

La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu dețin decât 163 de parlamentari (…). Această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîțu, cât și a apropiaților lui Florin Cîțu și arată că pentru acești colegi ai mei, România nu contează, ci contează interesele lor de grup”, a spus Orban.

Fostul lider al PNL îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a încălcat Constituția.

”Iohannis și-a încălcat statutul constituțional, s-a coborât la a interveni în competiția internă a unui partid politic și toată acțiunea lui Iohannis în ultimele trei luni de zile nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României. Acesta este adevărul, un adevăr care este văzut de un număr din ce în ce mai mare de români. Practic, Iohannis pare că nu mai are nici o legătură cu realitatea și toate acțiunile lui Iohannis sunt cu efecte negative pentru România”, a mai spus el.

„Și dacă-l va desemna pe Florin Cîțu, va încălca Constituția, pentru că nu respectă o decizie a CCR. De altfel, nici nu pot să-mi imaginez că poate să ajungă chiar în situația de a încălca atât de flagrant și de evident o decizie a CCR”, a completat Orban.

Reacția USR după ce PNL a decis că tot pe Cîțu îl propun ca premier

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a declarat, vineri, pentru News.ro, că propunerea Florin Cîţu premier, decisă de conducerea PNL joi noaptea, înseamnă că există o înţelegere cu cei de la PSD să îl susţină la vot, în Parlament.

„Nominalizarea lui Florin Cîţu, în continuare, la două zile după ce a fost demis de Parlament, înseamnă că s-au înţeles cu PSD să îl susţină”, a spus Ionuţ Moşteanu.

Conducerea USR urmează să se reunească, luni, înainte de consultările de la Palatgul Cotroceni, pentru a discuta despre mandatul formaţiunii la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis. Moşteanu a precizat că se va analiza inclusiv această decizie luată de conducerea Partidului Naţional Liberal.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.