Orban anunță „controale la sânge” și amenzi date „fără milă”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a transmis într-o ședință de Guvern un semnal de alarmă pentru miniștri și le-a cerut să mobilizeze instituțiile de control din subordine, să meargă pe teren în controale pentru a se asigura că se respectă normele de protecție sanitară împotriva coronavirusului.

„Fără menajamente, fără milă față de cei care încalcă legea și care încalcă regulile de protecție sanitară. Toate instituțiile cu atribuții de control trebuie să fie mobilizate în teren și să controleze la sânge peste tot unde trebuie respectate reguli și să dicteze toate sancțiunile legale împotriva celor care încalcă regulile.

Vreau să se înțeleagă foarte clar că toți agenții economici, actorii instituționali care sunt obligați să organizeze activitățile într-un mod reglementat sunt responsabili pentru modul în care asigură respectarea acestor reglementări stabilite prin lege, HG, ordin de ministru, hotărâri ale CNSU.

Solicitați raport zilnic din partea fiecărei instituții de control privitor la personalul aflat în teren. Mai scoteți-i din birou pe cei care sunt obișnuiți să stea pe la birou. Toată lumea care are atribuții, pe teren! Raport zilnic cu privire la controalele efectuate, situația descoperită în teren, măsurile dispuse pentru remedierea situațiilor, sancțiunile dictate de organele de control pentru nerespectarea normelor de protecție sanitară”, a afirmat Orban.

Premierul a spus că a fost surprins să constate că sunt funcționari publici care nu respectă normele de protecție sanitară, iar în aceste cazuri pot fi dispuse acțiuni disciplinare sau chiar amenzi.

„Frumușel, de două – trei ori pe zi, trimiteți oameni din echipa de control care să verifice respectarea regulilor. Cine nu respectă regulile de protecție sanitară, acțiune disciplinară sau chiar amendă. Dacă e necesar, puteți apela la poliție. Domnul ministrul Vela vă poate sta la dispoziție pentru că în primul rând noi trebuie să respectăm regulile.

Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situația să izolăm pe români sau Doamne ferește, să fim izolați de alte țări din UE, ca urmare a creșterii numărului de cazuri”, a mai spus Ludovic Orban.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.