Orașul în care toată populația stă în bar de dimineață până seara

FOTO: Bkell/Wikimedia Commons
FOTO: Bkell/Wikimedia Commons

Întreaga populație a unui oraș își petrece toată ziua într-un bar. Este vorba despre așezarea Monowi, din Nebraska, care mai are un singur locuitor. Mica jurisdicție din Statele Unite ale Americii a avut, în anii `30, 150 de oameni, cei mai mulți fiind emigranți cehi.

Însă, după ce a început deplasarea oamenilor spre marile orașe, în căutarea unui loc de muncă sau a unui trai mai bun, numărul locuitorilor a scăzut.

În anul 2000, când s-a făcut recensământ, în Monowi mai trăiau doi oameni. Este vorba despre familia Eiler, Elsie și soțul ei, Rudy. Iar din 2004, după decesul soțului, Elsie a rămas singurul locuitor al orașului. Tot ea este primar și plătește taxe, o dată pe an, pentru cei patru stâlpi de iluminat.

„Sunt fericită aici. Am crescut aici, sunt obișnuită cu locurile și știu ce vreau. Este greu să faci schimbări după atâția ani”, a mai declarat Elsie Eiler, pentru BBC.

Elsie are acum 84 de ani și conduce singură cârciuma și biblioteca din oraș, alcătuită din aproximativ 5.000 de cărți, care au aparținut soțului. Clienții barului sunt turiștii care trec prin zonă și opresc pentru o cafea sau un ceai.

Și în România sunt câteva sate cu un singur locuitor. Cel mai mediatizat în ultimii ani a fost Alun, din județul Hunedoara. Aici se găsește o mănăstire și un drum din marmură de aproximativ 10 kilometri, unic în România.

Aici locuiau în urmă cu jumătate de secol aproximativ 100 de familii. Bărbații lucrau la cariera de marmură de la marginea Alunului, iar după ce s-a închis, au început să plece spre oraș, cei mai mulți alegând combinatul siderurgic din Hunedoara, în epoca ceaușistă.

Aici este și o biserică construită în totalitate din marmură, ridicată între anii 1937 și 1939. De asemenea, marmura de aici a fost folosită și la construcția Casei Poporului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.