Orașul în care primești amendă dacă te uiți la telefon pe stradă

FOTO: Niek Verlaan/Pixabay.com
FOTO: Niek Verlaan/Pixabay.com

Dependenții de smartphone nu-și ridică ochii din ecranul telefonului nici măcar atunci când trec strada. Fenomenul este alarmant în toată lumea. În Honolulu, capitala statului american Hawaii, a fost votată o lege prin care li se interzice pietonilor să își consulte telefonul mobil sau să folosească alte dispozitive electronice care le distrage atenția în timpul traversării străzilor.

Prin această măsură, autoritățile vor să reducă numărul de accidente cauzate de pietonii neatenți. Cei care vor încălca regula, care va intra în vigoare din luna octombrie, vor primi o amendă între 15 și 35 de dolari, la prima abatere, și o amendă de până la 99 de dolari dacă repetă. Nu vor primi amendă doar cei care sună la numerele de urgență.

Bodegraven, un oraș din Olanda, a făcut un experiment pentru a reduce accidentele cauzate de folosirea telefoanelor mobile. Autoritățile au instalat benzi luminoase, care să-i alerteze pe dependenții de gadgeturi atunci când vor să traverseze.

Semaforul este montat pe trotuar și își schimbă culorile în același timp cu semaforul clasic. Astfel, cei care se uită doar în telefon, îl pot observa înainte să traverseze.

„Am remarcat că oamenii folosesc din ce în ce mai mult telefoanele inteligente în trafic, iar studiile au arătat că 1 din 5 accidente cu biciclete în rândul adolescenţilor are la bază telefonul”, a declarat managerul proiectului Dolf Roodenburg. Primele benzi de avertizare au fost instalate la intersecțiile din apropierea unor școli.

Folosirea telefonului mobil reprezintă o problemă și pentru cei care sunt la volan. Un studiu realizat în Statele Unite arată că 70% din șoferii din această țară folosesc smartphone-ul în timp ce conduc.

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că România ocupă locul 2 în UE în ceea ce privește numărul de morți în accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la 1 milion de locuitori. Potrivit autorităților, multe dintre accidentele rutiere sunt provocate din cauza folosirii smartphone-ului în timpul condusului.

Numai în Capitală, la fiecare 20 de minute, un șofer este amendat pentru că vorbește la telefon.

FOTO: Niek Verlaan/Pixabay.com

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.