Orașul în care oamenii au sângele diferit de al celorlalți pământeni

FOTO: EXPEDITION 5300/Pixabay.com
FOTO: EXPEDITION 5300/Pixabay.com

Un cercetător de la Institutul Național pentru Sănătate și Cercetare din Franța (INSERM) a reușit, în premieră, să ajungă cu o echipă de oameni de știință în Rinconada, în Peru, în localitatea care se află la cea mai mare altitudine, 5.300 de metri.

Samuel Verges, doctor în fiziologie, împreună cu echipa sa de cercetători au făcut descoperiri remarcabile. Condițiile de viață sunt extreme, din cauza lipsei de oxigen, însă localnicii au reușit să se adapteze într-o manieră suprinzătoare.

În Rinconada până anul trecut nu a ajuns niciun cercetător pentru că este o localitate foarte izolată, are probleme de securitate și de mediu. Expediția 5300 și-a dorit să suprindă cum trăiesc locuitorii în condiții atât de extreme.

În cărțile de știință clasice se spune că omul nu poate trăi la o altitudine mai mare de 5.000 de metri, practic aerul este la jumătate față de câmpie. Însă în această așezare peruană trăiesc aproximativ 50.000 de oameni de secole.

Condițiile în care locuiesc oamenii sunt precare. Nu au apă curentă, canalizare și nici căldură. Casele sunt făcute ca niște cutii din foi de tablă și întreaga localitate seamănă cu un cartier sărac.

Oamenii de aici trăiesc din exploatarea minelor de aur, în condiții foarte dure. De asemenea, numărul locuitorii a început să crească, după ce prețul aurului s-a ridicat.

Însă marea surpriză a cercetătorilor a fost atunci când le-au făcut unor dintre localnici analize de sânge. Oamenii de știință au observat că aceștia s-au adapta și din punct de vedere genetic la lipsa de oxigen, iar sângele lor e diferit de cel al celorlați pământeni.

De obicei, când un om stă mai mult timp la altitudine, corpul produce mai multe globule roșii. Însă în cazul locuitorilor din Rinconada numărul celulelor roșii pur și simplu a explodat. Aceștia au 85% volum ocupat de globule roșii în sânge.

Potrivit lui Verges, în Franța, de exemplu, oricine ar avea o asemenea valoare ar muri din cauza unei crize cardiace sau a unei hemoragii cerebrale. Cercetătorii au mai observat că aceștia au inima hipertrofă și vasele de sânge dilatate.

Speranța de viață este în această localitate de 60 – 65 de ani, însă nu există o evidență medicală care să stabilească exact care sunt probleme și se presupune că este vorba de condițiile extreme în care trăiesc.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.