Orașul din România invadat de ”vaci maidaneze”

Foto: Primaria Municipiului Vatra Dornei / Facebook

Vaci lăsate libere pe străzile orașului se găsesc în multe dintre orașele de provincie, însă la Vatra Dornei situația pare scăpată de sub control. Primăria spune că legea nu-i permite să facă nimic.

Cu toate că au fost acordate sute de amenzi, în valoare de peste 125.000 de lei, vacile maidaneze continuă să strice experiența turiștilor din zonă, dar și pe cea a localnicilor.

Zeci de vaci sunt lăsate zilnic nesupravegheate prin oraș, la fel ca în India, însă la Vatra Dornei bovinele au produs și pagube. O vacă a fost lovită de tren de curând, iar miercuri seară, un bărbat a sunat la poliție, spunând că este atacat de un taur în parcul orașului.

Nu a fost singurul incident care amintește mai mult de cursele de tauri din Pamplona decât de frumoasa stațiune montană din Bucovina. Poliția locală a intervenit în 800 de situații, însă proprietarii animalelor continuă să le lase libere prin oraș.

„Primăria Vatra Dornei face constant demersuri, pe lângă organismele competente, pentru modificarea legilor din domeniu, astfel încâ situaţia <vacilor maidaneze> (…) să poată fi rezolvată! Este o problemă care revine aproape zilnic în agenda publică de pe rețelele de socializare, ne-a fost semnalată de sute de ori (Poliția Locală a intervenit de peste 800 de ori, în ultimii ani), de care suntem mereu preocupaţi dar care, din păcate, nu beneficiază de un cadru legislativ care să permită rezolvarea imediată, cu toate că acestea blochează circulația mașinilor și au creat pagube pe spațiile verzi ale Primăriei, dar și ale agenților din turism! Una dintre ele a fost călcată de tren pe 14 aprilie! Ne-am adresat, încă de la începutul acestei <sarabande>, Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, dar şi Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, fără a primi, însă vreun răspuns”, a comunicat, Primăria Vatra Dornei, pe Facebook, potrivit Digi24.

Chiar și așa, măsurile luate de autoritățile locale pentru a opri fenomenul au fost ezitante și stângace.

Anul trecut, Primăria Vatra Dornei a confiscat 13 vaci, a închiriat un grajd unde animalele sunt îngrijite, însă nimeni nu a mai venit după ele. Cum autoritățile locale nu au vrut să cheltuie 4.500 de lei pe lună cu hrana și adăpstul animalelor, acestea au revenit pe spațiile verzi din ”Perla Bucovinei”.

Birocrația blochează sacrificarea animalelor. ”Conform O.U.G. 113/2002 nimeni nu poate elibera formular de mișcare F2, fără semnătura proprietarului! Asta ar însemna ca proprietarul să fie de acord cu sacrificarea sau valorificarea animalelor, lucru exclus de către familie, cu care nu am putut avea niciun dialog în nenumăratele situații în care am încercat rezolvarea, amiabilă, a acestei probleme”, au mai spus reprezentanții primăriei.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.