Orașul din România cu cei mai mulți tineri

FOTO: manseok/Pixabay.com
FOTO: manseok/Pixabay.com

Procentul tinerilor sub 15 ani a scăzut în România progresiv în ultimii 5 ani și a ajuns, în 2018, la 14,8%. Potrivit unei analize EY, citate de Hotnews.ro, vârsta medie în România a crescut cu aproximativ 4 ani în ultimele două decenii și a ajuns la 41 de ani.

În 2018, una din șase persoane avea peste 65 de ani. Orașul cu cea mai tânără populație din România este Suceava, cu o vârstă medie de 39,5 ani. Urmează în top Iași (vârstă medie de 39,7 ani) și Botoșani (40,2 ani).

Potrivit analizei, în cazul Capitalei Moldovei se explică această tendință de întinerire prin faptul că rata natalității înregistrează cea mai mare valoare în comparație cu alte orașe mari. Sunt 11,3 nașteri la o mie de locuitori.

La polul opus, orașul cu cea mai îmbătrânită populație, cu o medie de vârstă de 44,1 ani, este Brăila. Pe următoarele locuri sunt Brașovul (43,6 ani), Ploiești și Constanța (43,3 ani).

Bucureștiul se află în primele zece orașe cu populație în vârstă. În Capitală, vârsta medie este de 42,6 ani. Chiar dacă are o rată a natalității ridicată, de 9,7 la 1.000 de locuitori, Bucureștiul se confruntă cu emigrarea.

92% dintre orașele mari (dintre cele analizate) au înregistrat în ultimii 18 ani scăderi ale populației. Cea mai mare scădere înregistrată este în municipiul Brăila cu o pierdere a 13% din populație în perioada analizată. La polul opus avem trei orașe – Iași cu o creștere a populației de 13%, Suceava 3% și Cluj-Napoca 1%, mai arată analiza, potrivit Hotnews.ro.

„La fel ca în alte țări, orașele din România se confruntă, pe lângă problemele demografice, cu provocări legate de dezvoltarea și durabilitatea infrastructurii, sănătatea populației, bunăstarea și facilitățile de locuire. Costurile ridicate, poluarea, schimbările climatice și creșterea traficului au deja efecte reale asupra populației urbane, continuând să constrângă din ce în ce mai mult atractivitatea orașelor mari și capacitatea lor de a crește, fapt constatat în întreaga lume”, este concluzia directorului de marketing și comunicare EY România, Adriana Tabac.

FOTO: manseok/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.