Orașul din România care renunță la gazon și plantează flori de câmp

FOTO: Diana Codrean/Facebook

FOTO: Diana Codrean/Facebook

În Oradea a apărut primul spațiu urban în stil naturalist. S-a renunțat la gazon sau alte flori exotice care trebuie plantate în fiecare an și îngrijite cu foarte mare atenție și s-au pus lalele, coada șoricelului, salvie, tătărnică, zambile, păius, măriuca ciobanului sau iarbă decorativă.

Ideea i-a aparținut unei tinere orădence, Diana Codrean, care a lucrat până în 2020 ca arhitect peisagist în Irlanda, iar după ce s-a întors acasă a încercat să convingă autoritățile locale să preia exemplul orașelor vest-europene și că încerce curentul naturalist în amenajarea spațiilor publice, după principii sustenabile și cu respect față de arborii sănătoși existenți.

„Nu a fost greu să îi conving pe cei din administrația orădeană. Le-am tot trimis portofoliul meu și în final, am ajuns la directorul adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea, Adina Popa.

A fost foarte deschisă la ce i-am prezentat și au decis să implementăm în anumite zone plantarea naturalistă. E diferit de pajiștea urbană, sunt noțiuni și principii diferite de plantare”, a declarat Diana Codrean, pentru adevarul.ro.

Din noiembrie anul trecut, un teren de 320 de metri pătrați dintr-o zonă plină de blocuri și intens circulată a început să se transforme într-o oază naturală.

Peste 2.300 de plante perene au fost plantate aici, flori de câmp, gramine şi arbuşti, toate specii native, care se pot susţine fără prea multă intervenţie din partea omului, potrivit Adevarul.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version