Orașul din România care oferă cea mai bună educație

Palatul Vulturul Negru din Oradea FOTO: Oradea.ro
Palatul Vulturul Negru din Oradea FOTO: Oradea.ro

Aproape 245.000 de oameni au răspuns la un studiu cu privire la facilitățile educaționale pe care le oferă orașul în care locuiesc. Studiul a fost efectuat de Storia.ro și D&D Research, pe platforma OLX.

În ceea ce privește percepția cu privire la facilitățile educaționale, cel mai mare punctaj l-a obținut Oradea (64,14). Pe următoarele locuri s-au situat orașele Brașov (63,15), Pitești (61,27), Târgu Mureș (60,42), Cluj-Napoca (59,78), Slobozia (59,25), Miercurea Ciuc (59,21), Sibiu 58,72), Timișoara (58,57) și Râmnicu Vâlcea (58,43). În acest top, Bucureștiul este pe locul 14, cu un scor de 57,75.

Un top pe regiuni arată că românii din Transilvania și Crișana sunt cei mai mulțumiți de facilitățile educaționale, iar moldovenii și dobrogenii se află la polul opus.

În București, foarte mulțumiți de facilitățile educaționale sunt locuitorii din Lahovari, Piața Operei și zona Televiziunii Române. Pe ultimele locuri se află zonele Uverturii, Străulești și Centura de Est.

Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al facilităților educaționale de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final, potrivit autorilor. Întregul raport îl puteți găsi – AICI.

Tot Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research au realizat și un studiu cu privire la percepția pe care o au oamenii în ceea ce privește nivelul de liniște în regiunile, orașele și cartierele în care aceștia locuiesc.

Cel mai ridicat nivel de liniște se înregistrează în orașele Brașov, Sibiu și Miercurea Ciuc, urmate de Cluj-Napoca și Slobozia. Cele mai dezavantajoase orașe din punctul de vedere al nivelului de liniște sunt Alexandria, Suceava, Buzău, urmate de Călărași și Bacău.

Cât despre regiunile din România, cea mai liniștită este Transilvania, iar cea mai zgomotoasă este Moldova, potrivit studiului realizat de către Storia.ro. Capitala se află pe poziția cu numărul șapte în topul celor mai neavantajoase orașe din punctul de vedere al nivelului de liniște.

Mai mult, cele mai zgomotoase cartiere din București sunt Bucur Obor, Lujerului și Militari, în timp ce Pajura, Dămăroaia și Ozana sunt cele mai liniștite cartiere bucureștene.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.