Orașul din România care trece la iluminat public pe baza energiei solare

panouri fotovoltaice

Iluminatul public se poate face și cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Foto: opiniatimisoarei.ro

Oraşul Deta din județul Timiş este printre puținele din ţară în care iluminatul public este asigurat parțial de energia solară, informează digi24.ro.

Împreună cu oraşul Vârşeţ din Serbia, administraţia locală a accesat un program cu finanţare europeană, astfel că mai multe străzi din oraş vor fi iluminate cu ajutorul energiei solare.

Proiectul, finanțat prin Programul IPA de cooperare transfrontalieră România-Serbia, a costat peste 250.000 de euro.

În prezent, două cartiere din oraşul Deta sunt iluminate cu ajutorul panourilor fotovoltaice care captează energia solară și o transformă în curent electric.

În cadrul proiectului au fost înlocuiți 50 de stâlpi obișnuiți de iluminat stradal cu 50 de stâlpi pe care au fost montate lămpi cu LED-uri de ultimă generație, acestea fiind alimentate de curentul electric produs de panourile fotovoltaice.

Dacă timp de șapte zile nu este soare, stâlpii vor trece automat pe vechiul sistem, astfel că orașul nu va rămâne fără iluminat public, mai notează digi24.ro.

În urma implementării proiectului european, consumul de curent din orașul Deta a fost redus cu 8%. Administrația locală speră ca pe viitor tot oraşul să fie iluminat cu ajutorul lămpilor cu LED-uri. Orașul are o populație de numai 6.200 de locuitori.

„Am valorificat oportunitatea de a obține bani europeni destinați instalării unor panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică solară, lucru de care suntem mândri. Suntem parteneri în proiect cu Public Enterprise VAROS Vrsac din Republica Serbia”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Petru Roman, primarul orașului Deta.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Surprize pentru șoferi, de la eMAG. Mari reduceri la produse auto
Cele mai ieftine călătorii în ţară. Preţ cu mult sub cel al biletelor de tren şi maxi taxi
Locuri de muncă pentru croitorese, în Slovacia. Cunoștințele de limbi străine NU sunt necesare
Se caută șoferi pentru Marea Britanie și se dau salarii de peste 2.000 de euro


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version