Orașul care ar putea avea 30.000 de bicicliști în următoarele luni

FOTO: volkan ugur/Pixabay.com
FOTO: volkan ugur/Pixabay.com

În urmă cu o lună, Primăria Capitalei a acordat 5.000 de vouchere în valoare de 500 de lei pentru achizționarea de biciclete, trotinete electrice și dispozitive de tip Segway/Ninebot.

Primarul Gabriela Firea vrea să acorde încă 25.000 de vouchere. Potrivit Hotnews.ro, proiectul de hotărâre va fi discutat pe 30 august de Consiliul General al Municipiului București. Impactul bugetar este de echivalentul a 3 milioane de euro.

Primarul Firea a spus că va derula și proiecte, împreună cu cele șase primării de sector, pentru a construi și piste pentru bicicliști. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a spus că ar trebui rezolvată și problema pistelor pentru biciclete care nu sunt marcate.

„Sunt peste 10 kilometri de piste de biciclişti. Ele sunt făcute, dar nu sunt marcate ca piste. Mai trebuie doar marcate şi autorizate. Discutăm de porţiuni considerabile de pe 1 Decembrie, Grigorescu, Constantin Brâncuş, Camil Ressu, Lucreţiu Pătrăşcanu”, a declarat Robert Negoiţă, întrebat dacă în Sectorul 3 au fost sau nu amenajate piste pentru biciclişti.

La începutul lunii aprilie, Gabriela Firea anunța că lucrări la noi piste ar putea începe în trimestrul al doilea din 2018.

„A fost finalizat caietul de sarcini, parte a documentaţiei de atribuire, şi urmează a se lansa procedura de achiziţie publică pentru studiul de fezabilitate. Durata estimată pentru prestarea serviciului este de maxim 6 luni, la care se adaugă durata procedurii de achiziţie publică , termenele legale de aşteptare până la semnarea contractului în cazul unor eventuale contestaţii.

Etapa următoare este de aprobare în CGMB a principalilor indicatori tehnici – economici şi ulterior lansarea procedurilor de proiectare şi execuţie sistem de transport cu bicicletă şi servicii de consultanţă ptentru dirigentia de şantier. Nu cred că este posibil anul acesta să înceapă lucrările. (…) Din estimările mele lucrările încep în trimestrul doi din 2018”, a explicat primarul Gabriela Firea.

Potrivit Hotnews.ro, prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov, strategia de transport a orașului, aprobatș recent de Consiliul General, se propune realizarea unei rețele de 250 km piste de biciclete, cu 12 proiecte prioritare de 60 km, ce urmează a fi implementate pe termen scurt. Valoarea totală estimativă pentru cei 250 km de piste pentru biciclete este de 50 milioane euro.

Traseele prioritare de 60 km sunt:

1. Calea Victoriei: Calea Victoriei – Splaiul Independentei (0.6 km)
2. Ride through Bucharest: Piața Unirii – Piața Victoriei (3.3 km)
3. Ride to Shop: Piața Victoriei – Băneasa (6.5 km)
4. Ride to Leisure: Piața Unirii – Mihai Bravu (3 km)
5. Ride to School: Universitate – Doamna Ghica (6 km)
6. Ride to Office: Doamna Ghica – Pipera (6.3 km)
7. Along the Dâmbovița: Sos. Virtuții – Piața Unirii (5.6 km)
8. Ride East: Piața Unirii – 1 Decembrie (6 km)
9. Ride to Rail: Basarab – Piața Romană (2.4 km)
10. City Center to Smart City I: Piața Unirii – Șos. Alexandriei (5.2 km)
11. City Center to Smart City II: Sos. Alexandriei – Măgurele (6.2 km)
12. Bucharest to Ilfov: Ring Road – Voluntari – Doamna Ghica (7 km)

FOTO: volkan ugur/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.