Oraș antic descoperit de arheologi doar cu ajutorul tehnologiei radar

Orașul roman a fost ”radiografiat” de arheologi. Foto: Ancient Finds

Arheologii au reușit să deducă planul urbanistic al unui oraș din epoca romană, abandonat de secole, fără să facă excavații.

Falerii Novi, care se află la 50 de kilometri la nord de Roma, a fost descoperit cu ajutorul unei noi tehnologii radar, care depistează cu ușurință obiectele îngropate și la doi metri sub pământ.

Folosind acest procedeu, arheologii au descoperit băile, piața, templele și monumentele publice din oraș, dar și rețeaua de alimentare cu apă și canalizare a localității.

Orașul a început să fie locuit în 241 înaintea Erei Noastre, întinzându-se pe o suprafață de 120 de hectare, fiind de două ori mai mic decât Pompeii, de exemplu.

”Am folosit cu succes mai multe tehnici geofizice. Ne așteptam să observăm bine orașul, însă rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase”, a spus profesorul Martin Millett, de la Universitatea Cambridge, citat de Euronews.

”Arheologia este, în mare parte, plictisitoare și liniștită, cu progrese mici. Prin această tehnică radar, rezultatele apar mult mai repede, direct pe calculator, iar observațiile pot fi făcute mult mai ușor”, a mai spus omul de știință.

Rămâne de văzut dacă noua tehnologie va fi folosită și în studierea altor vestigii istorice importante.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.