Duminică dimineaţa, ora 04 devine ora 03. Dăm ceasul înapoi cu o oră şi suntem din nou la două ore diferenţă de timpul GMT. Însă, de anul acesta, ruşii au decis să nu mai dea ceasul înapoi iarna. Au anunţat şi motivele.
„Am decis să anulez trecerea la ora de iarnă din toamna acestui an”, a spus preşedintele rus Dmitri Medvedev în februarie 2011, citat de AFP. Aşadar, ruşii au dat ceasul înainte cu o oră astă-primăvară, dar nu îl vor da înapoi acum. Iar, de anul viitor, nu vor mai umbla deloc la ceasuri, în niciun moment al anului.
Anunţul lui Medvedev nu e un moft, ci vine după ce oamenii de ştiinţă au anunţat că schimbările orei (care se produc de 2 ori pe an, la sfârşit de martie şi de octombrie) conduc la numeroase probleme de sănătate. Medvedev s-a rezumat să spună că „dereglează bioritmul uman” şi să se explice: „E chiar enervant. Oamenii fie dorm mai mult, fie se trezesc şi nu ştiu ce să facă cu acea oră”.
În Rusia, ceasurile s-au întors în funcţie de ora de vară şi cea de iarnă între 1917 şi 1921. Apoi, s-a renunţat la ora de vară, pentru a se reveni la această măsură în 1981, pe vremea URSS.
Important: decizia schimbă diferenţa de timp dintre Bucureşti şi Moscova. Dacâ până aum eram cu o oră înaintea capitalei ruse, de mâine vom fi cu două. Asta deoarece noi dăm ceasul înapoi, în timp ce ei păstrează ora de vară.
Ciudata Cuba: amână să dea ceasul înapoi
Cuba a decis să extindă ora de vară încă două săptămâni. Astfel, la Havana, ceasurile se vor da înapoi cu o oră abia duminică, 13 noiembrie. Potrivit unui calcul al guvernului, Cuba ar economisi ceva energie electrică cu această măsură.
În cazul României, este momentul potrivit pentru trecerea la ora de iarnă, economic vorbind. Datul ceasului înapoi cu o oră înseamnă că ne vom folosi mai mult de lumina solară şi vom economisi energie electrică.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: