Opt militari români au fost răniți în Afganistan

salarii militari armata română mapn
Sursa: Wikimedia Commons

14:27. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat militarii români răniți în atentatul kamikaze din Afganistan sunt în afara oricărui pericol, iar leziunile suferite de aceștia nu le pun viața în pericol.

13:23. Președintele Klaus Iohannis a trimis un mesaj, după aflarea veștii că opt militari români au fost răniți în Afganistan.

„Am aflat astăzi cu profundă durere despre atentatul din Afganistan soldat cu pierderi de vieți omenești, printre care și copii. În urma acestui tragic eveniment, opt militari români, aflați în teatrul de operații din Afganistan, au fost răniți.

Le urez însănătoșire grabnică și multă putere lor și familiilor acestora în aceste momente de grea încercare.

Le suntem alături militarilor noștri care ne reprezintă țara cu profesionalism și dedicare în cele mai periculoase zone din lume, pentru menținerea păcii și asigurarea securității internaționale”, se arată în comunicatul transmis de președinele României, Klaus Iohannis.


Opt militari români au fost răniţi în Afganistan, într-un atac cu mașină-capcană. Aceștia se află în spitalul bazei militare din provincia Kandahar.

„Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei Vulturii Carpaţilor din Câmpulung Muscel au fost răniți luni, 30 aprilie, în Afganistan, în jurul orei 9.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ținta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device).

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la spitalul militar din Kandahar, unde se află în stare stabilă. Numele lor vor fi făcute publice după anunțarea familiilor”, anunță MapN, într-un comunicat.

Cel puţin 21 oameni au fost ucişi şi 27 răniţi în această dimineaţă, într-un dublu atentat sinucigaş în Kabul.

Prima bombă a fost detonată de un atacator pe motocicletă. A doua explozie s-a produs cu aproximativ o jumătate de oră mai târziu şi a vizat presa care ajunsese la locul atentatului.

Militarii din Câmpulung Muscel execută o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Aceștia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane. Unitatea militară din Câmpulung Muscel a mai executat misiuni în Kosovo (în anii 2005 şi 2007) şi Afganistan (în anul 2008).

În anul 2018, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 29 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 185 au fost răniţi.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.